Kaunase kindluse I fort

Allikas: Vikipeedia
I fort aastal 1915

Kaunase kindluse I fort on endine fort Tsaari-Venemaa Kaunase kindluse koosseisus. Tänapäeval jääb see Kaunase piirile Ringaudai valla Kazliškiai külla Noreikiškėse mõisa lähistel.

Fort valmis aastail 1883–1889. Seda rekonstrueeriti aastail 1893 ja 1908.

Esimese maailmasõja ajal jäi I fort Saksa vägede intensiivse suurtükitule alla, mis eelnes Kaunase kindlusele toimunud tormijooksule. Fort osales lahingutegevuses ja sai kannatada. Saksa mürsud hävitasid osa sidepidamiseks mõeldud maa-aluste käikude võrgustikust, sealjuures ka poolkaponiirideni viivad käigud.[1] Aastail 1938–1940 paiknes seal laskemoonaladu, sinna rajati ka kurjategijate hukkamiseks mõeldud gaasikamber. Nõukogude perioodil kasutas Nõukogude armee raketiväebrigaad fordi ruume majanduslikul otstarbel.[2] Säilinud on selle kasemattide osa, keskmised ja külgmised maa-alused käigud, nurkmised ja tagumised kaponiirid, osaliselt ka glassii, kontreskarpne müüritis ja forti ümbritsev vallikraav.[3]

I fort on võrreldes teiste fortidega vähem linnastunud, ent sõjategevus on sealse militaarmaastiku rikkunud. Fort tõuseb künkana ümbritsevast alast veidi kõrgemale.

Fordi aladel elavate nahkhiirte kaitseks on loodud Žagariškiai terioloogiline kaitseala (pindala 6 ha).[4] Fort on 2002. aastast kultuurimälestisena kaitse all.

Fordist lõunasse jäävad selle suurtükipatarei laod, mille asupaik võeti muinsuskaitse alla 2012. aastal.[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Alfred Kühlewindt, Der Wirkung deutscher Artillerie in Kowno
  2. "Kauno tvirtovės parkas". Originaali arhiivikoopia seisuga 10. aprill 2021. Vaadatud 10. aprillil 2021.
  3. "Kauno tvirtovės 1-asis fortas". Vaadatud 10. aprillil 2021.
  4. www.saugoma.lt
  5. "Kauno tvirtovės Pirmojo forto artilerijos baterijos šaudmenų sandėlių kompleksas". Vaadatud 10. aprillil 2021.