Katku Villu

Allikas: Vikipeedia

Katku Villu on Anton Hansen Tammsaare romaani "Kõrboja peremees" peategelane. Autor on Villut kujutanud rahutu tegelasena, mida näitab see, kui palju ta joob, kakleb ja kui vähe ta tööd teha tahab. Katku Villu on püsimatu.[1]

Romaanis kujutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Katku Villu on ühe silmaga 29-aastane mees. Romaan algab sellega, et Villu on just tulnud vanglast, kus ta istus 2 aastat, sest tappis inimese. Villul on üks vallaslaps naabertalu teenija Eeviga. Muud romantilised suhted tal puuduvad, kuid talle jääb silma Kõrboja talu peretütar Anna. Nendevahelist suhet ei poolda kumbki pere, sest Katku talu rahvas ei salli Kõrboja rahvast ja vastupidi. Kõrbojale on vaja tubli ja töökat peremeest, kuid Villu seda kindlasti ei ole.

Aeg-ajalt tuleb Villul ette mõni kaklus või sõnelus. Tihti on probleemide allikas just alkohol, mida Katku Villule juua meeldib.

Romaani teises pooles jätab Villu joomist vähemaks ning teeb rohkem tööd, sest just selline mees meeldib ja sobib naabertalu tulevasele perenaisele Annale.[2]

Kõrvaltegelased[muuda | muuda lähteteksti]

Kõrboja Anna on naabertalu ehk Kõrboja talu peretütar, kes pidi saama talu uueks perenaiseks peale oma isa Reinu surma. Sauna Eevi on naine, kellel on Katku Villuga laps, kuid Villuga ametlikult koos ei olnud nad kunagi.[3] Villu isa ja Katku talu peremees on Jüri, keda romaanis talu nime järgi Katku Jüriks nimetatakse. Katku Jüri arvates peab õige peremees tegema hoolega tööd ja selline on ta ka ise. Kõrboja Rein aga on suurte unistustega, kuid töö jääb selle kõrvalt tegemata ja Kõrboja talu vajab selle tõttu kiiresti uut peremeest, et talu siiski püsima jääks.[4]

Romaan "Kõrboja peremees"[muuda | muuda lähteteksti]

Romaan ilmus 1922. aastal, olles autori Anton Hansen Tammsaare esimene romaan. See sai valmis kolme nädalaga ja on üks Tammsaare tuntumaid romaane. Üsna tõenäoline on, et autor kasutas romaani kirjutamisel prototüüpe oma tutvusringkonnast ning põimis sisse ka oma isiklikku elu. Kõrboja talu võis kujutada Metstoa talu Paukjärve kaldal ning Kõrboja Anna on kirjutatud tõenäoliselt Helene Ploompuu-Vesterineni ehk Laane Leeni põhjal.

Tammsaare enda sõnul saab omavahel võrrelda Kõrboja talu ja Eesti riiki 1918. aastal. Eelkõige pidas ta silmas seda, et ala, mis on pikalt ilma juhi või peremeheta olnud, tuleb uuesti üles ehitada ning leida uus, tubli ja tegus peremees.[5]

Surm[muuda | muuda lähteteksti]

Lugu lõpeb sellega, et Villu laseb enda maha. Romaani lõpuks ei tea Katku Villu enam ise ka, kas ta tahab Annale meheks ja Kõrbojale peremeheks minna või mitte ning piinleb oma tunnetes. Ta ei suuda seda enam välja kannatada ja laseb enda aidas maha. Samal ööl sureb Kõrboja koer Mousi, kelle järgi Villule ka hüüdnimi pandi, ning see ja Katku talu ulguv koer andsid märku, et midagi on juhtunud. Villu surm lepitab Anna, Villu ema ja Sauna Eevi, kelle pojast plaanitakse kasvatada Kõrboja talule uus peremees.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Lyytikäinen, Pirjo, Rossi Riikka, Viola Parente-Čapková & Mirjam Hinrikus (eds.). 2019. Nordic Literature of Decadence. 1st edn. Routledge. https://doi.org/10.4324/9780429025525. (Vaadatud 20.03.2024).
  2. 2,0 2,1 Hani, Veiko. Kõrboja peremees - Anton Hansen Tammsaare. http://tammsaare.weebly.com/kotilderboja-peremees.html. (Vaadatud 21.03.2024).
  3. Tamberg, Karl. 1980. Kõrboja peremees. Kodumaa 11. https://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=kodumaanadalaleht19800312.2.2&e=-------et-25--1--txt-txIN%7ctxTI%7ctxAU%7ctxTA-------------. (Vaadatud 21.03.2024).
  4. Kaldmaa, Kätlin & Hanneleele Kaldmaa. 2016. Armastuse kivitulestik. Eesti Päevaleht. https://epl.delfi.ee/artikkel/75006631/armastuse-kivitulestik. (Vaadatud 21.03.2024).
  5. Vaino, Maarja. 2022. AK Kirjanduskool; "Kõrboja peremees" 100 – Tammsaare skandaalne romaan. Postimees Arvamus. https://arvamus.postimees.ee/7597133/ak-kirjanduskool-korboja-peremees-100-tammsaare-skandaalne-romaan. (Vaadatud 21.03.2024).