Kasutaja arutelu:Skollom/šellak

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tere! Aitäh õigeaegselt esitatud artikli eest. Enne täpsema lugemise juurde minemist pean paluma kaht asja. Esiteks on artikkel liiga lühike, alla 5000 tähemärgi, kuigi vaja oli 8000, seega palun teil juurde kirjutada. Teiseks, palun tegelege veidi Vikipeedia vormistusega: pealkirjad, sisukord, pildid ja siselingid on praegu täiesti puudu, ent ometi väga olulised. Jõudu nende teemadega tegelemisel! Margotmöller (arutelu) 12. oktoober 2014, kell 22:49 (EEST)[vasta]

Integreerida artikkel Šellak. Ivo (arutelu) 16. oktoober 2014, kell 13:51 (EEST)[vasta]

1. "seda kasutatakse värvainena, toidu vaapamisel kui ka puidu viimistlemisel" – parem oleks "ja ka", sest "kui ka" eeldaks, et eespool oleks ka "nii".

2. "Enne 1950." – võiks lisada "Enne 1950. aastat".

3. "Pärast õli- ja vahalakkide kõrgaega 19. sajandil oli šellak ..." – siia pole koma vaja, "pärast" ei alusta kõrvallauset.

4. "tutvustati šellakit Hispaanias „kunstnike pigmendina“" – "kui" on siin üleliigne, kuna olev kääne juba on.

5. "Šellak, kui mööbliesemete kaunistuslakk, võeti kõigepealt kasutusele" – siin pole komasid vaja, kuna "kui" esineb võrdluses. Koma kasutatakse "kui" ees siis, kui samas osalauses järgneb talle öeldis.

6. Arvude vahel tähenduses "kuni" kasutatakse mõttekriipsu (ilma tühikuteta), mitte sidekriipsu. Aastaarvude järel peaks olema punkt (v.a. ühendis "aastal 1920 juhtus ...").

7. Arvude komakohti eraldatakse komaga, mitte punktiga.

8. Arvu ja ühiku vahel peab olema tühik (v.a. protsendimärgil).

9. Ka sissejuhatuses võiks märkida, mis konkreetse putuka eritisega on tegemist.

10. šellaki, mitte šellaku.

11. "See näitab mitu naela šellakihelbeid on on lahustatud" – "mitu" ees peaks olema koma ning üks "on" on üle.

12. "alustades väga heledast plaatinast lõpetades tumada pruuniga" vahele võiks lisada "ning (lõpetades)".

13. "nii puuliigist, kust šellakit korjati, kui korjamise aastaajast" – puudu oli kõrvallause lõpu koma. Lisaks arvan, et "korjamise toestamine" on üsna ebaloomulik väljend, lihtsam oleks "korjamise aastaaeg".

14. Kasutusalade peatükis on kahes kohas mainitud tsitrusvilju. Arvan, et esimese neist võiks tõsta teise juurde, kuna praegu jääb mulje, et tsitrusviljad kuuluvad ravimitööstuse alla.

15. Väga oluline: Viited peaks olema vähemalt iga lõigu lõpus, et selgelt näidata, kust iga tekstiosa pärineb! Margotmöller (arutelu) 22. oktoober 2014, kell 16:41 (EEST)[vasta]


1. Kirde-Tai, mitte kirde-Tai.

2. Arvudest: 3%–5%; 1550–1650 (mõttekriips, mitte sidekriips); 19. sajandil (puudu tühik); 4,5 liitris (koma, mitte punkt).

3. Viimase peatüki loetelus peaks iga rida algama suure tähega, kuna need on eraldi laused.

4. Igas peatükis peaks viide olema.

5. Viidete loetelust on andmeid puudu: netilehekülgede, nt sõnastiku puhul link, raamau puhul autor, väljaandmiskoht ja -aasta. Margotmöller (arutelu) 29. oktoober 2014, kell 10:58 (EET)[vasta]