Kasutaja arutelu:Mkarakai/Sepsis

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Väga super, et kasutatud on nii palju kirjadust, seal hulgas võõrkeelset. Artikkel vastab kenasti etteantud pikkusele ning eri osade järjekord on loogiline.

Mõned tähelepanekud&ettepanekud:

Enne sisukorda on puudu mõiste määratlus (vt vormistusreegleid http://et.wikipedia.org/wiki/Vikipeedia:Vormistusreeglid). Mõiste sepsis peaks olema enne sisukorda määratletud ja see peaks olema rasvases kirjas ja selle mõiste määratlus ainsuse nimetavas käändes (Sepsis on ...). Seega teksti esimene lõik võiks olla sissejuhatav lõik. Seal on konkreetselt määratletud mõiste.

Kreeka k σῆψις 'mädanemine, kõdunemine'

süsteemne põletikulise reaktsiooni sündroom – systemic inflammatory response syndrome ehk SIRS -> süsteemne põletikulise reaktsiooni sündroom – systemic inflammatory response syndrome ehk SIRS

Septiline šokk on sepsis mida on komplitseerinud kõrge laktaaditase või šokk, mis ei parane pärast vedeliku elustamist -> septiline šokk võiks olla esmaskordsel mainimisel siselingina. Või siis lauset ümber muuta.

Septiline šokk on sepsis, mida on komplitseerinud kõrge laktaaditase või šokk, mis ei parane pärast vedeliku elustamist - ei saa aru. Mõiste septiline šokk on selgitatud alles mõistete alapeatükis, kuid võiks olla juba varem, selle esmakordsel mainimisel.

paneb vastu tõsisele -> võitleb vms

teine lõik võiks olla hoopis Põhjuse alapeatükis: Sepsis tekib seetõttu, et immuunsüsteem paneb vastu tõsisele infektsioonile, kõige sagedamini bakterite, aga ka seente, viiruste ja parasiitide nakkusele veres, kuseteedes, kopsudes, nahas või teistes kudedes. Sepsist võib vaadelda kui katkestamatut üleminekut nakkuselt mitme organi väärtalitluse sündroomile [5]. Sepsise sagedasemate sümptomite hulka kuuluvad need, mis on seotud konkreetse infektsiooniga, aga tavaliselt kaasneb nendega kõrge palavik, kuum punetav nahk, suurenenud südame löögisagedus, hüperventilatsioon, vaimse seisundi muutus, turse ja madal vererõhk.

Kolmas lõik võiks olla Sümptomite peatükis.

Neljas lõik võiks olla eraldi Ravi peatükina.

Väga noorte või eakate juures -> väga noorte või eakate puhul

sümptomite muster -> avaldumine vms

mitte ühtegi siselinki pole tekstis, ega pole vaata ka - nt bakterieemia, hüperventilatsioon, intravenoosselt, vasopressoreid, laktaaditase, toksiin, metaboolne atsidoos, respiratoorne alkaloos, gramnegatiivne bakter, grampositiivne bakter, stafülokokk, seerumilaktaat, venoosne rõhk, peritoniit, kolangiit, hüpoperfusioon, tomograafia, peritoniit, respiratoorse distressi sündroom seotud seotud -> seotud

Varasteks nähtudeks -> esmasteks

sepsise varasele leidmisele suunatud teraapia -> sepsise varasele avastamisele suunatud teraapia

Kaheteistkümne tunni jooksul -> 12 tunni jooksul (teised arvud ka nr-tega, ühtsus)

valgete vereliblede arv -> arvukus?

nagu näiteks uriinis või pea- ja seljaajuvedelikus -> näiteks uriinis või pea- ja seljaajuvedelikus

purpura ja purpura fulminans -> purpura ja purpura fulminans

50% sepsisejuhtude põhjus -> põhjus(te)ks

Kiire diagnoos –> andmine vms, diagnoosimine

varasele leidmisele -> avastamisele

peaksid diagnostilised uuringud hõlmama esimese kolme tunni jooksul seerumilaktaadi mõõtmise ning enne antimikroobse ravi alustamist tuleks muretseda sobivad külvid, nii kaua kuni see ei lükka antimikroobset ravi edasi rohkem kui 45 minutit -> kui see ei lükka ...

(14) väikseks ja nurksulgudesse

Selleks, et ravi suunata -> selleks et

Paigutatud -> paigaldatud

(American College of Chest Physicians), (Society of Critical Care Medicine) -> kursiivi

acute respiratory distress syndrome - acute respiratory distress syndrome

Organi väärtalitluse näited on järgmised -> Organid, mis tavaliselt sepsise tõttu kahjustada saavad, on järgmised:

Rohkem konkreetseid lõpporganite väärtalitluse määratlusi on olemas SIRSi kohta lasteosakonnas -> kus lasteosakonnas?

temperatuuri erinevus tuumast kuni äärealadeni suure kui 3 °C -> suurem kui

Glasgow' koomaskaala (Glasgow Coma Score ehk GCS) -> Glasgow' koomaskaala (Glasgow Coma Score ehk GCS)

Alapeatükis Lõpporganite väärtalitlus loetelude järel võib sidesõna või ära jätta (vt loetelude vormistamise kohta aadressilt http://keeleabi.eki.ee/artiklid3/loetelu.html)

(international normalized ratio ehk INR) -> (international normalized ratio ehk INR)

Kas oleks võimalik välja tuua seos Eestiga – kui palju on Eestis sepsise põdejaid? Üldse maailmas kokku?


Viitamine:

Viite nr-d on kogu tekstis enne punkti. Peaksid olema aga lause/lausete järel pärast punkti.

Lõigus Kardiovaskulaarsed häired, hingamisteede häired, närvisüsteemi häired, veresoonkonna häired, needupuudlikkus, maksafunktsiooni häired pole ühtegi viidet.

Viited nr 17-22 on kõik üks ja sama allikas? Mitu korda pole vaja ühte allikat kirjanduse loetellu. Vaata palun üle.

Võrguväljaandele viitamise korral peaks olema ka märgitud, millisel kuupäeval on teave olnud kättesaadav (vt https://et.wikipedia.org/wiki/Vikipeedia:Viitamine)

Llaanemets (arutelu) 8. oktoober 2014, kell 18:12 (EEST)[vasta]

Mõiste sepsis võiks olla enne sisukorda määratletud ja see peaks olema rasvases kirjas ja selle mõiste määratlus ainsuse nimetavas käändes (Sepsis on ...). Seega teksti esimene lõik võiks olla sissejuhatav lõik (enne sisukorda). Seal on konkreetselt määratletud mõiste. Edasi pärast esimest lõiku tuleks sisukord: 1. Märgid ja sümptomid, 2. Põhjused jne.

Lisaks sümptomitele, mis on seotud seotud olemasoleva -> Lisaks sümptomitele, mis on seotud olemasoleva (Seotud 2x)

Vastavalt Ameerika Rindkerearstide Kolledžile (American College of Chest Physicians) ja Kriitilise Ravimeditsiini Seltsile (Society of Critical Care Medicine) -> nimed ei lähe siiski kursiivi (Võõrkeelseid nimesid ei tõlgita ega panda kursiivi, vaid kirjutatakse läbiva suurtähega nagu eesti nimesidki)

Glasgow' koomaskaala (Glasgow Coma Score ehk GCS) -> samuti ei lähe kursiivi, vt eelmist kommentaari

Süda: süstoolne ja diastoolne südamepuudulikkus, tõenäoliselt tingitud tsütokiinidest, mis pärsivad müotsüüdi funktsiooni; rakkude kahjustused, mis avalduvad troponiinilekkena (kuigi see ei pruugi alati olla olemuslikult seotud veresoonte ahenemisega) -> punkt lause lõppu

Nakatumise osas pole viidet

Viited nr 17-22 on kõik üks ja sama allikas? Mitu korda pole vaja ühte allikat kirjanduse loetellu. Seal peaks ka link taga olema? Praegu on selline � märk. Vaata palun üle.

Võrguväljaandele viitamise korral peaks olema ka märgitud, millisel kuupäeval on teave olnud kättesaadav (vt https://et.wikipedia.org/wiki/Vikipeedia:Viitamine). On Sul võrguväljaandeid kasutatud? Siis ka lingid juurde. Llaanemets (arutelu) 14. oktoober 2014, kell 22:41 (EEST)[vasta]

Siselingistada võiks veel mõned mõisted (esmakordsel mainimisel): infektsioon, antimikroobne ravi, aeroobne, anaeroobne, vaskulaarne juurdepääsuseade, polümeraas, entsefalopaatia , leukoentsefalopaatia, oliguuria ja anuuria, süstoolne ja diastoolne, tsütokiin, hemodünaamiline muutuja, Kortikosteroidid, drotrekogiin alfa,rekombinantne

Viitamisest. Praegu on vaid pealkiri Välislingid, Viiteid pole üldse. Vikipeedia vormistusreeglite järgi (https://et.wikipedia.org/wiki/Vikipeedia:Vormistusreeglid) on olemas eraldi viited ja välislingid. Neist viimase kohta on öeldud "Välislinkide osa tuleb paigutada artikli lõppu, linkimaks rohkemale informatsioonile väljaspool Vikipeediat". Vt palun üle.

Lisaks tundub, et 22-28 on täpselt sama viide. Llaanemets (arutelu) 27. oktoober 2014, kell 14:55 (EET)[vasta]