Kasutaja arutelu:Heliiii/Sõnatähenduse induktsioon

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tänan asjaliku artikli eest! Lisan mõne kommentaari. Võib tunduda, et neid on palju, aga enamik käib pigem väikeste asjade kohta.

  • Viide peab olema vähemalt iga lõigu lõpus ja ka ühegi üksiku lause puhul ei tohi tekkida küsimust, kust see pärineb. Mõistan, et oled aluseks võtnud ingliskeelse artikli ja seal on mõni viide puudu, aga ehk leiad praegu viiteta olevatele tekstiosadele muud allikad.
  • Palun tõsta esimene lause ümber nii, et see (ja seega kogu artikkel) algaks keskse termini definitsiooniga: „Sõnatähenduse induktsioon on…“.
  • On hea näha, et oled ingliskeelsed terminid kaldkirja pannud. Küll aga oled mõnel pool neis kirjutanud esimese sõna suure tähega, teisel pool sõnad läbivalt suurte tähtedega ja kolmandas kohas kõik väikestega. Palun ühtlusta seda kirjaviisi.
  • Välislinke (st neid, mis viitavad Vikipeediast väljapoole) ei tohiks teksti sees olla. Kui soovid Vikipeediast väljas asuvale lehele viidata, võid selleks teha artikli lõppu eraldi alajaotuse „Välislingid“. Selle kohta on rohkem kirjas siin.
  • Loetelu vormistamisel on reeglid, mis puudutavad elementide kirjavahemärke ja algustähti. Vaata lähemalt EKI loetelu vormistamise juhendist. Palun toimeta neist reeglitest ja näidetest lähtuvalt peatüki „Lähenemised ja meetodid“ loetelu.
  • Soovitan sõna „lähenemine“ asemel kasutada sõna „käsitlus“. Vaata AMSSist, miks.
  • Juhul, kui välismaise nime lõpu hääldus ei erine kirjapildist, käänatakse seda samamoodi nagu eesti nime. Siis pole ülakoma vaja. Kui hääldus erineb, kasutatakse ülakoma (nt Apple’i). Palun tee sellest tulenevalt artiklis parandused. Rohkem infot ja näiteid on keelenõuvakas.
  • „(ingl: hub)“ – koolonit pole vaja, sõna ise peaks olema kaldkirjas.
  • „Selle probleemiga võitlemiseks on pakutud mitmeid graafidel töötavaid algoritme, mille aluseks on lihtsad graafimustrid, näiteks kumeruspõhine klasterdamine (Curvature Clustering), ruudud, kolmnurgad ja rombid (Squares, Triangles and Diamonds, SquaT++); ja tasakaalustatud maksimaalse ulatusega puu põhine klasterdamine (Balanced Maximum Spanning Tree Clustering, B-MST).“ – soovitan sul sellest lausest mitu lauset teha, praegu läheb see väga pikaks ja tekib segadus.
  • „Des“-vormi ette käib koma, kui see alustab kõrvallauset. Vaata täpsemalt siit.
  • „Koosesinemisgraafide kasutamine on näidanud standardsetes hindamisülesannetes hetke tipptehnoloogiaga võrreldavaid tulemusi.“ – mida selle all silmas pead? Ürita vältida selles tähenduses sõna „hetk“ kasutamist. Vaata siit.
  • Väldi ka sõna „teostama“, mis on enamasti tühisõna. Vaata lähemalt siit.
  • Peaksid üle vaatama lõpuviited. Algallikaid peab kontrollima isegi siis, kui artiklit tõlgid. Praegu on paar vigast viidet ja mitu viidet ei tööta, st ei vii õigesse kohta. Ürita need probleemid lahendada ja õiged või uued allikad leida.
  • Samuti vajavad ülevaatamist viiteelemendid. Nt peab iga internetiallika juurde olema märgitud ka kasutamise aeg. Vaata viitamise ja viiteelementide kohta lähemalt Vikipeedia viitamisreeglitest.

Kui oled kommentaaride põhjal parandused teinud, anna palun siinsamas arutelulehel teada. Edu!

---

Õppeassistent --Kairijan (arutelu) 20. november 2018, kell 10:35 (EET)[vasta]


VASTUS: Parandasin nii palju kui oskasin.

  • „Selle probleemiga võitlemiseks on pakutud mitmeid graafidel töötavaid algoritme, mille aluseks on lihtsad graafimustrid, näiteks kumeruspõhine klasterdamine (Curvature Clustering), ruudud, kolmnurgad ja rombid (Squares, Triangles and Diamonds, SquaT++); ja tasakaalustatud maksimaalse ulatusega puu põhine klasterdamine (Balanced Maximum Spanning Tree Clustering, B-MST).“ – soovitan sul sellest lausest mitu lauset teha, praegu läheb see väga pikaks ja tekib segadus. Tegin näite omaette lauseks, kuid suurem jupitamine tundub kummaline, kuna lause sisu jääb sellisel juhul väga väikseks (praegu pikkus ja keerukus tuleneb pikkadest nimedest ja nende tõlgetest, mitte suurest sisust).
  • Vaatasin üle ka viited, ning lisasin uusi. Neljal puhul siiski on lehel näha vaid "Mall:Cite paper", ning ma pole aru saanud, mis seda põhjustab (viite sees kasutatud lingid justkui peaksid toimima) - äkki oskate aidata.


---


Tänan paranduste eest! Palun vaata veelkord üle loetelu vormistamise reeglid (just komade kasutamise koha pealt). Vaata lähemalt EKI loetelu vormistamise juhendist.

Ma arvan, et "Mall:Cite paper" ongi tekkinud seetõttu, et oled kasutanud seda malli, aga sinna pole andmeid sisestatud. Ma ei leia ka Vikipeediast selle konkreetse malli kohta üldse infot. Äkki tulekski see mingi teise malliga asendada? Ehk leiad abi selle otsingu tulemustest.

Kui oled need mured lahendanud, võid artikli põhiruumi laadida. Juhend selleks on siin. Siis on töö arvestatud!

Õppeassistent Kairijan (arutelu) 29. november 2018, kell 11:11 (EET)[vasta]


---

Tere! Viite probleemid sain lahendatud ja laadisin artikli põhiruumi.

Loetelu vormistuses ma ei näe probleemi,kuna ka EKI kohaselt, juhul kui loendamiseks on kasutud numbrite ja tähtede asemel hoopis näiteks tärnikesi, siis lühikeste rühmade vahele võib jätta kirjavahemärgid panemata (ja sarnane näide on ka seal välja toodud).