Mine sisu juurde

Kasutaja arutelu:Flättekivi/Pehmete kudede sarkoomid

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Tänan Sind artikli õigeaegse esitamise eest. Artikkel on piisavalt mahukas ja väga hästi struktureeritud (palju paremini kui i.k. vikipeedias nt). Lõigud sisaldavad informatsiooni arusaadavas järjekorras ja on paigutuselt mõistetavad ka tavalugejale. Kaasatud on mitmekülgseid infoallikaid ning keeleliselt on artikkel talutaval tasemel. Pakun siiski tagasisidet, et saaks kergemini üles leida parandamisvõimalused.


Järgnevaid kommentaare lugedes tuleb silmas pidada, et vikipeediasse kirjutamise eesmärgiks ei ole päris tavaline tekst. Vikipeedia teksti ülesanne on edastada lugejale võimalikult kergelt informatsiooni, mistõttu tasub seal järgida entsüklopeedilist stiili. See tähendab eelkõige kompaktsust nii sisus kui väljenduses. Väldi keerulisi lauseehitusi, mis kuhjavad lugeja ette mõtteid, kui sama sisu võib edastada ehk ka ühe mõttega (komade arv on hea määr, mida jälgida). Ära toeta lauseid liigselt varasemale tekstile – enamasti saab lauseid moodustada nii, et nad on mõistetavad ka väljaspool konteksti. Samuti väldi nö. Cliffhanger’eid, kus tähtsaim sisu selgub alles lause või lõigu lõpuks. Entsüklopeediline tekst ei ole jutustus lõkke ümber ega detektiiviromaan. Püüa väljendada kompaktselt ja võimalikult lihtsalt.

Kompaktsus nõuab ka väljenduslikku täpsust. Ei ole mõtet jutuga keerutada ega väljendada umbmääraselt. Ähmaste või mitmetähenduslike sõnade kasutamine tekitab üldiselt probleeme lugejale, kes võib jutust valesti aru saada või on sunnitud lisaallikatega konsulteerima. Väldi hinnanguid (meie, kahjuks, tegelikult jne) ja esitle ainult allikates esinevaid väiteid ja fakte.

Vikipeedia puhul tuleb ka tähele panna lugejate laia kogukonda. Teksti peamine eesmärk on harida lugejat, kes teemast väga palju ei tea. Kui on võimalik kasutada omajuurelisi sõnu, siis tee seda, kuna need teevad teksti uuele huvilisele läbipaistvamaks. Väga suur roll on ka artikli ja artikliosade struktuuril, mis võivad muuta seoseid palju selgemaks või ajada ka juba lausetest leitud ivad segamini. Kirjutades mõtle, kuidas Sa edastaksid antud informatsiooni võõrale inimesele ning püüa ennast panna lugeja rolli.

Lugejale ligipääsetava teksti koostamine ei ole kerge, aga muutub lihtsamaks kogemuste ja teadlikkuse kasvamisel. Järgnevad kommentaarid on koostatud eelkõige eesmärgiga pakkuda võimalust nende küsimuste üle mõtelda ja enda teksti peal näha, kuidas see toimib. Kriitikale võib vastata ka küsimuse või vastusega ja lõplik artikkel on Sinu kirjutada, aga kursuse lõpuks on oluline täiendada vikipeediat ka kvaliteetse artikliga.


Eriti vastutusrikas ülesanne on tõlketeksti loojal. Selle jaoks, et tõlkimisel oleks mõte, peab tõlketekst olema üheaegselt nii lihtne kui ka täpne. Enamasti ei klapi aga eesti keele ja originaalkeele (nt inglise keele) sõnade tähendusvarjundid ja lauseehitus, mistõttu tuleb peaaegu iga lause tervenisti ümber teha ja mõte tervikut silmas pidades uuesti sõnastada. Kõige halvem lahendus on võõrad sõnad lihtsalt „eestlaslikuks“ teha ja asetada samale kohale, mistõttu peab lugeja tihti hakkama teksti mõttes üle tõlkima ning originaali lugemine võib osutuda lihtsamakski. Mitmes keeles opereerides on aga kerge sattuda kogemata „laisale“ tõlkele, kuna tõlkimise ajal võib tunduda üsna mõistlik, et lugeja peaks aru saama nagu tõlkija hetkel mõtleb (sellest väärarvamusest saab lahti kogemustega). Tõlketekst tuleb pärast valmimist ning lühikest pausi kindlasti uuesti üle lugeda, kusjuures ei tohiks olla üllatav, kui parandusi tuleb teha igas lauses.


Pehmete kudede sarkoomid on väga harva esinevad pahaloomulised kasvajad, mille hulka kuulub enam kui 50 erinevat histoloogilist tüüpi, mis on omakorda äärmiselt mitmekesised oma bioloogilise olemuse ning geneetilise tausta poolest, olles väga keerulised ravida.

Väga hea ja kompaktne. Teeks aga kaheks lauseks.

’histoloogilist tüüpi. Leitud tüübid on omakorda äärmiselt mitmekesised oma bioloogilise olemuse ning geneetilise tausta poolest, mis raskendab ka nende ravi.

Lisaks ka „e. vähkkasvajad“


Kõige levinum alamtüüp on liposarkoom, mis moodustab 24% jäsemete ning 45% kõhukelme-tagustest pehmete kudede sarkoomidest. – Sa pead silmas sarkoomi esinemisjuhtusid (kui sõnaga moodustab, võib ka mõni muu sõna)? Pisiasi, aga äkki saab täpsustada.


Pehmete kudede sarkoomide alla liigitatakse pahaloomulised kasvajad, mis on moodustunud skeletivälisest sidekoest, k.a kõhr-, rasv-, lihas-närvi- ja vaskulaarkoe ning liigesevõide membraani rakkudest. – Kas lisaks teistele või see ongi definitsioon?


Pehmete kudede sarkoomide näol on tegemist väga haruldase vähi vormiga.

näol on tegemist – üleliigne


 ning põhjustada erinevaid sümptomeid – tuua esile? et sümptom on ju definitsiooni järgi põhjuslikult haiguse ehk sarkoomiga seotud?

EU27 – lisada link või lahtisõnastus

Vanusele standardiseeritud – ka standardiseeritud võiks ehk linkida kuhugi. Pole päris ilmselge.


Märgatava sidekoelise moodustise esinemine ei kujuta endast veel pahaloomulist kasvajat.

veel = kindlasti, st. suhe ei ole ajaline vaid tõenäosuslik.

Kui kõik neli kriteeriumit on täidetud – neli tingimust.

Kui kõik neli kriteeriumit on täidetud, on 86 protsendiline tõenäosus, et tegemist on pehmete kudede pahaloomulise kasvajaga ehk pehmete kudede sarkoomiga.

Kõigi nelja tingimuse täitmise korral on sidekoeline kasvaja pahaloomuline 86-protsendilise tõenäosusega.

86-protsendiline ///



Haiguskulg seisneb nii kasvaja massi suurenemises kui ka selle tungimises ümbritsevatesse kudedesse.

seisneb –

mingeid – märgatavaid


metastaseerumine, ning – pole koma

Fibrosarkoom on pahaloomuline kasvaja,  - see on tegelikult juba esimeses lõigus olemas. Probleem o aga, et tüüpide loetelus on ühel öeldud, et ta on pahaloomuline kasvaja ja teistes ei ole. Peaks ühtlustama.


eelasrakkudest t, ning – jälgi läbivalt.

eelasrakkudest eellasrakkudest


Kuigi liposarkoomid võivad kehas tekkida rasvkoe piires kõikjale, arenevad need põhiliselt kõhukelme-tagusest rasvkoest.

Järjestus. 1. Põhiliselt arenevad kohast a, 2. kuid võivad tekkida kõikjal.


Põhiliseks riskigrupiks on – põhilise riskigrupi moodustavad?

, ning

kaks korda tõenäolisem meeste kui naiste seas. – meeste seas kaks korda tõenäolisem kui naiste seas


 kasvajaga; metastaas – mitte semikoolon vaid midagi muud ///

kuni selle mass on kasvanud piisavalt suureks ning on toimunud metastaaseerumine

seni kuni ta on kasvanud piisavalt suureks ja metastaseerunud?



Normaalsete rakkude arenemise kasvajarakkudeks põhjustavad muutused geeniekspressioonis, ning seega on leitud, et geeniekspressiooni mustri alusel on võimalik eristada erinevaid pehmete kudede sarkoomide histoloogilisi tüüpe.

Lühemaks, konkreetsemaks. Esimest poolt ka selgemaks.

geeniekspressioon e. geeni avaldumine?


e, seda suurem on tõenäosus efektiivsele ravile. – mõjuvale või tõhusale? või ravi õnnestumisele? või mõjuva raviviisi leidumisele?

„tõenäosus ravile“ kõlab kummaliselt. Võib-olla asendada ka sõna tõenäosus.


Edu parandamisel! Anna teada kui valmis. Vaatan töö uuesti üle.


PeeterT (arutelu) 14. oktoober 2013, kell 15:51 (EEST)[vasta]

Väga hea! Mõned kommentaarid veel, aga palju pole vaja.

Samasse histoloogilisse tüüpi liigitatavad – tundub veidi konarlik. Pehmete kudede sarkoomid igas histoloogilises tüübis on omakorda – on ehk parem. Kui kõik neli tingimust on täidetud, on 86-protsendiline tõenäosus, et tegemist on pehmete kudede pahaloomulise kasvajaga ehk pehmete kudede sarkoomiga – ok.

seni kuni [ta] on kasvanud piisavalt suureks ja metastaseerunud


e geenide avaldumises, mis osalevad rakutsükli regulatsioonis. Kuna erinevat tüüpi kasvajatel on erinev tekkemehhanism, on geeniekspressiooni mustri

15-20% tuleb asendada mõttekriipsuga, vaata KKK ja sidekriipsud. Seda tuleb teha kõikjal, kus – on tähenduses kuni. Ka nt 30-60 aastat puhul.

Ref 1 on vigane, Ref 5,6,7,10 tuleb asendada pealkirjaga, kuhu saab loodetavasti lisada autori, ilmumiskoha, vb aja ja nii. URL võib vahetuda. Kindlasti viimaks ka, millal kontrollisid.

kromsoomi 

Kuigi enamikel juhtudel on sarkoomi tekkimise põhjus teadmata, on täheldatud keskmisest kõrgema sagedusega pehmete kudede sarkoomide esinemist inimestel, kes puutuvad pidevalt kokku klorofenoolidega ja puidusäilitusvahenditega[26] ning fenoksüülühenditel põhinevate herbitsiididega. Saab äkki lihtsamaks teha, vb kaheks lauseks. Soovitav on mitte alustada sõnaga ’kuigi’.


Kirjuta ka pildi kirjeldus täielikumaks. Nt antud juhul on oluliline ka, et tegemist on „Labelled CT image“-ga (misiganes see on).


Anna teada, kui valmis.

PeeterT (arutelu) 20. oktoober 2013, kell 15:01 (EEST)[vasta]


Saatsin viimase märkuse mailile. Aeg liigutada hea artikkel inkubaatorist vikipeediasse. Edu!

PeeterT (arutelu) 21. oktoober 2013, kell 17:46 (EEST)[vasta]