Mine sisu juurde

Kasutaja arutelu:Ellen sepp

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Vello Trell

[muuda lähteteksti]

Vello Trell (sündinud 12. juulil 1956) on eesti maalikunstnik.

Elu ja looming

[muuda lähteteksti]

Trell sündis Jõhvi linnas ning maalimisega alustas 1973. aastal. Ajal mil Trell töötas koos Rein Kelpmanniga Tallinna II Toidukaubastu reklaamkunsnikuna (asus Sepa ja Kopli tänava nurgal) oli tema kui maalija käekirja kujundav aeg. Oluliseks impulssiks maalida oli inimese psühholoogiline seisund tolleaegses repressiivses Nõoukogude ühiskonnas. Maalimine oli tingitud vajadusest välja elada pingeid iseendas selles situatsioonis. Sel ajal sündis palju figuraalseid maale, kus domineeris pühholoogiline sümbolism ja milles oli kihtide all ikka Trellile omane iroonia. On selge, et need teosed tolleaegses süsteemis jõudsid ülevaatenäitustele vaid läbi tõsise kadalipu, kuid oli ka piisavalt neid maale, mis ei jõudnudki näitustele zürii ettevaatlikuse tõttu.

1980ndate lõpp 90ndate algusaastatel käekiri pisut muutus. Sugenes rohkem sümbolismi ning abstrakseid elemente. Tollest ajast on kodumaal vähe säilinud, sest enamik jõudis ja jäi Soome ning mujale välismaale.

1992. aastal Saaremaa perioodil muutusid teosed aina abstraktsemaks, mille hulgas oli vaid paar portreed. 90ndate lõpust järgnes pikk ekspressiivse abrstaktsionismi periood, kus segunesid erinevad materjalid ja Trellile äratuntavalt intensiivne koloriit. Nende maalide puhul peab märkima, et väärtust lisab nendele läbi pikajaalise valmimisprotsessi tekkiv intensiivsus.

Uue aastatuhande piltides võib näha rohkesti ektlektilisusse kanduvaid ilminguid. Teemad varjeeruvad linnavaadetest täieliku abstraktsuseni, milles alati domineerib filosoofilisus.

Kilpkonna galerii Rein Kelpmanniga ühisnäitus (1998).

Tartu Kivisilla pildigaleriis (2001).

Rein Kelpmani ja Vello Trelli retrospektiiv Tartu Kunstimuuseumis (2001).

Rein Kelpmani ja Vello Trelli maalinäitus "Vanad asjad" (2002).

Kunstivälja kirevus - grotesk, sürrealism, naivism, abstraktne maal / Sirje Helme Eesti kunsti ajalugu. 6, II osa, 1940-1991. Tallinn, 2016. Lk. 203-216, 497


Tere tulemast Vikipeediasse, Ellen!

Artiklite sisu võiks jääda ikka ainult artiklinimeruumi. Antud juhul siia. Kasutaja arutelulehekülg on siiski ainult aruteluks. Ivo (arutelu) 12. juuni 2020, kell 02:44 (EEST)[vasta]

Nimetasin ka selle faili ringi. "Erakogu" ei olnud sobilik failinimi.
Küll aga: kas sa tegid selle foto ise? Ivo (arutelu) 12. juuni 2020, kell 02:50 (EEST)[vasta]