Kasutaja arutelu:EMaekivi/Kahanevad linnad

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artikkel on kirjutatud selges ja arusaadavas keeles, mis tegi selle lugemise mõnusaks. Ülesehitud on igati loogiline ja teksti eri osad on piisavalt tähelepanu saanud.

Mõned kommentaarid&märkused:

Artikkel võiks olla pisut pikem (kuni 8000 tähemärki koos tühikutega, vt juhendit).

Teksti illustreerimiseks võiks olla ka mõni pilt kahanevast linnast vms.

Sisse võiks tuua ka seose Eestiga – kas Eestis on kahanevate linnade probleemi? Kui jah, siis millised linnad? Põhjused?

Kahanevad linnad on linnad, mille elanikkond on tunduvalt vähenenud. -> aja jooksul vähenenud vms

Kahanemise põhjus on tavaliselt emigratsioon -> kahanemise põhjuseks

Esimene lõik Kahanevad linnad võiks olla enne sisukorda. See on ühtlasi ka definitsiooniks. Edasi võiks alapeatükid olla nii: nr 1. Mõiste päritolu, 2. Põhjused; 3. Mõjud, 3.1 Majanduslikud, 3.2 Sotsiaalised ja infrastruktuurilised, 4. Teooriad, 4.1 Deindustrialiseerimine jne

Seotud nähtus on vastulinnastumine -> Linnastumisega seotud nähtus on vastulinnastumine

Mõiste muutus laialdaselt kasutatumaks viitamaks Ida Euroopa postsotsialistlikele protsessidele, mille käigus vanad tööstusregioonid erastati ja liikusid lääneliku kapitalistliku süsteemi suunas -> Mõiste levis laialdasemalt, viidates Ida Euroopa postsotsialistlikele protsessidele, mille käigus vanad tööstusregioonid erastati ja need liikusid lääneliku kapitalistliku süsteemi suunas

Seevastu kahanevad linnad USAs on 2006. aastast arenenud tihedates linnakeskustes -> ei saa lause mõttest aru

Teadlased hindavad, et üks kuuest linnast kasvava majandusega riikides kahaneb ja üks neljast linnast deindustrialiseerumist läbivates riikides kahaneb -> Teadlased hindavad, et üks kuuest linnast kasvava majandusega riikides ja üks neljast linnast deindustrialiseerumist läbivates riikides kahaneb

Kahanevate linnade kontseptsiooni peamiseks probleemiks on -> Kahanevate linnade kontseptsiooni peamiseks probleemiks on see, et

Erinevad põhjused võivad olla näiteks rahvastiku vananemine, muutuv tööstus, tahtlik kahanemine, et parandada elukvaliteeti linnas või üleminekufaas linna arengus -> Erinevad põhjused võivad olla näiteks rahvastiku vananemine, muutuv tööstus, tahtlik kahanemine, et parandada elukvaliteeti linnas, või üleminekufaas linna arengus (või ees on koma, sest loetelu vahel on kõrvallause ning peale sidesõna või jätkub loetelu).

Kahaneva linna nähtuse kohta on olemas erinevaid teoreetilisi selgitusi –> Kahaneva linna nähtuse põhjuste kohta on olemas erinevaid teoreetilisi selgitusi / Sellele, miks linnad kahanevad, on olemas erinevaid teoreetilisi selgitusi

et al. -> et al

riigi infrastruktuuri mitteväärtustamist (näiteks kiirteed) -> riigi infrastruktuuri (nt kiirteed) mitteväärtustamist

linna keskusest -> linnakeskusest

Linnad, mis keskenduvad liiga palju ühele majandusharule muutuvad haavatavaks kiirete muutuste ees -> Linnad, mis keskenduvad liiga palju ühele majandusharule, muutuvad haavatavaks kiirete muutuste ees.

Põhjuste peatükis võib peale iga mudeli nimetamist panna punkti kooloni asemel. Ja siis selgitus selle taga hakkab esisuurtähega.

Šokiteraapia mudel. Riigi omanduses olevad firmad ei pea vastu erastamisega kaasnevatele muutustele, mis viib tehaste sulgemiseni ja laiaulatusliku töötuseni. On levinud eriti Ida-Euroopa postsotsialistlikes riikides.

Targa kahanemise mudel. Linnaplaneerijad kasutavad seda mõistet, julgustades tahtmatult „vähemale“: vähem inimesi, vähem hooneid, väiksem maakasutus“.[6] See on arengumeetod, mis keskendub elukvaliteedi parandamisele praegustele elanikele, võtmata arvesse nende elanike vajadusi ja seega surudes rohkem inimesi linnakeskusest välja. (Kas ei peaks olema sõna tahtlikult? )

Inimeste väljaränne on sellisel juhul kahjulik tootmispotentsiaalile ja elukvaliteedile nendes regioonides ning järgneb rahvastiku ja tootlikkuse vähenemine. [9] - > Inimeste väljaränne on sellisel juhul kahjulik tootmispotentsiaalile ja elukvaliteedile nendes regioonides ning ühtlasi kaasneb sellega rahvastiku ja tootlikkuse vähenemine. [9]

Viitamistõrge: Sulgemissilt </ref> puudub. ? Sulgemissilt </ref> puudub. ? Kahanevad linnad kogevad olulisi sotsiaalseid muutusi sündivuse vähenemise, oodatava eluea muutumise, rahvastiku vananemise ja leibkonna struktuuri muutumise tõttu -> Kahanevates linna väheneb sündivus, muutub (kas väheneb?) oodatav eluiga, rahvastik vananeb ja leibkonna struktuur muutub.

Ajalooliselt on kahanevad linnad olnud poliitikas tabuteema -> Kahanevad linnad on ajalooliselt olnud poliitikas tabuteemaks. Mis aga põhjustab linnade kahanemist ja miks? Teooriaid selle kohta on erinevaid, aga kolm peamist teooriat ondeindustrialiseerumine, globaliseerumine ja suburbaniseerumine. -> Selle kohta, mis põhjustab linnade kahanemist, on erinevaid teooriaid. Kolm peamist neist aga on deindustrialiseerumine, globaliseerumine ja suburbaniseerumine.

Suburbaansetesse -> äärelinnadesse

toovad paljud teadlased esile Bretton Woodsi maalima majandussuhete pöördepunktina. -> toovad paljud teadlased esile Bretton Woodsi nime kui maalima majandussuhete muutjat

investeerimisvoolude -> investeerimisvoogude ?

USAs 20. sajandi keskpaigas kuni lõpus märgatav trend -> ? ei saa mõttest aru


Llaanemets (arutelu) 9. oktoober 2014, kell 15:10 (EEST)[vasta]

Aitäh paranduste eest. Tore, et on leitud juurde ka pilt ning kirjeldatud kahanevate linnade probleemist Eestis.

Siiski veel paar tähelepanekut:

  • Ühend et al kursiivi -> et al (tühik) [6] ja Glazer [7] (Glazeri taga ei ole kriipsukest vaja)
  • Võiks vaadata artikli veel üle viiteindeksite ja neile eelnevate tühikute seisukohast - mõnel juhul on indeksi ja talle eelneva lause/lõigu järel tühik, mõnel juhul mitte. Võiks läbivalt üks süsteem olla.
  • Prognooside kohaselt -> parem oleks: Prognooside järgi
  • Võru, Valga, Põlva ja Viljand maakondades -> Võru, Valga, Põlva ja Viljandi maakonnas
  • Kesk-Eestis Jõgeva, Rapla ja Järva maakondades -> maakonnas
  • Kirde-Eestis Ida-Viru ja Lääne-Viru maakondades ja saartel, Hiiumaal ja Saaremaal. -> maakonnas, ja saartel, Hiiumaa ja Saaremaal
  • Samas ka elanike arvu poolest kasvanud maakondades nagu Harju- ja Tarumaal on kahanevaid asulaid. Ka Tallinnas ja Tartus on näiteks märgata elanike liikumist linnast välja, äärelinnadesse. -> Samas ka elanike arvu poolest kasvanud maakondades, nagu Harju- ja Tarumaa, on kahanevaid asulaid ning ka sealsed inimesed liiguvad linnast välja äärelinnadesse.
  • Saksamaa linnad nagu Leipzig ja Dresden kogesid drastilist rahvastiku vähenemist kui paljud inimesed migreerusid lääne linnadesse nagu Berliin. -> Saksamaa linnad, nagu Leipzig ja Dresden, kogesid drastilist rahvastiku vähenemist, kui paljud inimesed migreerusid läänes asuvatesse linnadesse, nagu Berliin.
  • Paljud elanikud migreeruvad teistesse osariikidesse paremate majandustingimuste ja ohutuma elukeskkonna tõttu. -> Paljud elanikud migreeruvad teistesse osariikidesse paremate majandustingimuste ja ohutuma elukeskkonna pärast.

Llaanemets (arutelu) 13. oktoober 2014, kell 11:50 (EEST)[vasta]


Üks siselink valesti - [[Berliin]

Llaanemets (arutelu) 13. oktoober 2014, kell 16:21 (EEST)[vasta]


Üks tühik puudu: [1]Kahanevate -> [1] Kahanevate


Llaanemets (arutelu) 13. oktoober 2014, kell 20:39 (EEST)[vasta]

Sissejuhatust võiks natuke kasvatada.
Kirjavead: "ebvõrdsus" ja "stabliisuse".
Miskipärast on mul natuke imelik artiklist lugeda, et kahanemine ohustab Tallinnat ja Tartut. Meil on mitmeid linnu, mis on kaotanud viimase kümnendi jooksul mitukümmend protsenti enda elanikkonnast (hea ülevaate saad siit). Nõnda võiks ehk rohkem juttu teha nendest linnadest, kus probleem on terav, kui esile tõsta linnu, kus see probleem võib tulevikkus tekkida. Samuti on kaheldav selline esitusviis nagu "Suurem kahanemine on märgatav...". Lühidalt: kõikjal peale Tallinna ja Tartu ümbruskonna kukub elanike arv kolinal (mis neist teistest maakondadest ikka ükshaaval välja tuua).
Soovitaksin lisada viidete juurde lingid (lingi artiklinimed). Lisa lingid vähemalt nende artiklite juurde, mis on veebist kättesaadavad.
Ivo (arutelu) 14. oktoober 2014, kell 01:14 (EEST)[vasta]

Veel võiks siselingistada esimeses lõigus olevad mõisted emigratsioon ja infrastruktuur. 217.71.47.27 29. oktoober 2014, kell 21:15 (EET)[vasta]

Ahhhhh gg 37.157.112.249 3. aprill 2022, kell 18:34 (EEST)[vasta]