Kasutaja:Wikiekke/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Jumala riik[muuda | muuda lähteteksti]

Jeesus andmas Peetrusele Jumala riigi võtmeid (Matteus 16:18), Perugino, 1492.

Jumala riik (ka taevariik) on üks peamisi kristlikke õpetusi, mille keskmes on Jumala valitsemise temaatika, mis toob endaga kaasa õnne ja rahu. Selle täpne tähendus ei ole Piiblis määratud ning sellest võib aru saada mitmeti. See võib tähendada nii maapealset riiki kui ka inimese sisemist õnnistatud dimensiooni, või ka kui üldist Jumala valitsetud sprituaalset dimensiooni. See võib olla kas juba saabunud, alles saabumas, või, siin olev, aga järk-järgult rohkem esile tulev. [1]


Traditsioonilises mõttes tähendab see tulevast õigluse ja rahu kuningriiki, mis saabub maa peale pärast viimset kohtupäeva. Sellisel juhul on see tugevalt seotud kristliku eshatoloogiaga. Tavaliselt mõeldakse, et see on midagi, mis leiab aset suhteliselt kiiresti pärast apokalüpsist, kui pärast pikka perioodi kannatusi võtab Jumal maailmast võimu ning toob rahu. Sellisel juhul on tegemist ühekordse sündmusega. Mõistujutus sinepiseemnest räägib Jeesus aga, kuidas Jumala riigi tulek on nagu pisikesest sinepiseemnest aegamööda suure sinepitaime kasvamine. Samuti seostab Jeesus ennast tugevalt Jumala riigi tulekuga, mis koos sinepiseemne mõistujutuga võid tähendada seda, et Jumala riigi tulek on kestev protsess, mis saabus juba Jeesusega, ning on terve kristluse arengu vältel kasvanud.[2] Sellele viitab ka asjaolu, et Jeesus oli kõnelenud Jumala riigi tulekust ka kui vargast öösel, vaikselt ja tähelepandamatult.


Jumala riigist kui inimese sisemisest dimensioonist rääkides viidatakse sageli Luuka 17:21-le, kus seisab: "Jumala riik ei tule tähelepanu äratades; ei ütelda ka mitte: Vaata siin! või: Vaata seal! sest ennäe, Jumala riik on seespidi teie sees!". Antud lõik on aga vaieldava tähendusega, sest olenevalt tõlkest võib see tähendada kas "sees" või "seas". Seda võib leida otsides (Matteus 6:33) ja see võib areneda aegamööda hingest (Markus 4:26). Jeesus ütles, et Jumala riik on nagu taime kasvamine: inimene külvab ainult seemne, ning taim kasvab iseenesest, ilma, et inimene teaks, miks või kuidas (Markus 4:26-29). See viitab inimese südame loomulikule funktsioonile tuua Jumala riik esile, täpselt nagu maa kasvatab taimi.[1] Jumala riiki kui inimese sisemisse dimensiooni pääsemist seostatakse tihti ka inimese eetilise käitumisega.[1] Üheks põhjuseks selleks võib olla Markuse evangeeliumis leiduv tõetera, et taim kasvab paremini heal (eetilisel), mitte halval (ebaeetilisel) pinnal (Markus 4:18-20).

Etümoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Tuleb kreeka keelest Basileia tou Theou (βασιλεία τοῦ θεοῦ). Kuigi eesti keeles (ja ka teistes keeltes) on tõlgitud sõna βασιλεία kui "kuningriik", on tänapäevane laiem konsensus, et algselt peeti silmas valitsust, jõudu, suveräänsust - seda, mis või millega valitsetakse, mitte seda, mida valitsetakse.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 "DICTIONARY OF CHRIST AND THE GOSPELS" (PDF). {{netiviide}}: nähtamatu tähemärk (reavahetus) parameetris |pealkiri= positsioonil 21 (juhend)
  2. I . Howard Marshall. "The Gospel of Luke".
  3. "Kingdom of God". Vaadatud 16.11.2020.