Kasutaja:Vadim.Shurogin

Allikas: Vikipeedia

Kraken[muuda | muuda lähteteksti]

Kraken (inglise keeles The Kraken[1]) – Legendaarne müütiline hiiglaslike mõõtmetega merekoletis Skandinaavia folkloorist, peajalgsete loomade klassist, tuntud Islandi meremeeste kirjelduste järgi. Kraken ilmub raamatutes, filmides, mängudes ja muudes töödes.

Kraken sõjalaeva ründamas

Krakenist[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese üksikasjaliku mererahva folkloori kokkuvõtte Krakeni kohta tegi Taani looduseteadlane Eric Pontoppidan, Bergeni piiskop (1698-1764). Eric Pontoppidan kirjutas, et Kraken kujutab endast suure looma, kes on "ujuva saare suurune". Pontoppidani kirjelduste järgi on Kraken võimeline kombitsatega haarama ning merepõhja tõmbama ka kõige suurema sõjalaeva. Palju ohtlikum on laevade jaoks veekeeris, mis tekkib, kui Kraken oma kombitsatega haarab laeva mastist kinni ja veab laeva suure kiirusega merepõhja[2].

Taani autori sõnul ajab Kraken segamini meremeeste ja kartograafide mõttemaailma, kuna meremehed tihti arvavad, et näevad saart, kuid teisel korral samast kohast möödumisel, pole seda saart enam olemas[2].

Pontoppidani meremehed väitsid, et Kraken vajab allaneelatud toidu seedimiseks kolm kuud. Selle aja jooksul eraldab Kraken väga palju toitainete väljaheiteid, mis põhjustab kalade järgimist. Kalasid on nii palju, et nad tekitavad Krakeni ümber pilve, et teda oleks raskem märgata. Kui kaluril on erakordne saak, siis ütlevad kalamehed tema kohta, et ta „kalastab Krakenil“[2].

Krakenil on kolmkümmend kombitsat, mis on kaetud teravate iminappadega. Kraken võib muuta ennast saareks ja oodata, et meremehed saarele tuleksid, seejärel nad aga ära süüa. Kraken võib ka magada merepõhjas järjepanu mitusada aastat [3].

Tunnistajad[muuda | muuda lähteteksti]

Inglisekeelses väljaandes St. James Chronicle 1770. aastate lõpus olid esitatud tõendid Robert Jamesoni ja tema laeva meremeeste 1774. aastal nähtud surnukehast, kuni 1,5 miili pikk ( umbes 2,4 kilomeetrit) ja 9,1 meetri kõrgune, mis ilmus ja kadus veest mitu korda ning seejärel sukeldus ja kadus veelainete vahelt. Peale seda leidsid meremehed sellest kohast suure hulga kalasi, mis täitis peaaegu kogu laeva. Antud tunnistust anti kohtus vande all [4].

15. septembril 1768. aastal avaldati „Санкт-Петербургские ведомости“ ajalehes Norrast Šotimaale sõitva laeva „Margaret“ tunnistust: „Nad nägid seda nagu kõik teisedki meremehed, umbes ühe inglise miili kaugusel nägid nad hiiglasliku olendit, kes oli vähemalt ühe inglise miili pikkune ning kelle hall pind tundus neile saare kujulisena. Nad vaatasid teda 50 minutit ning pärast seda, vajus see koletis vaikselt merepõhja“ [5].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Oxford English Dictionary. — Second. — Oxford, England : Oxford University Press, 1989.
  2. 2,0 2,1 Кракен // Санкт-Петербургский вестник. 1779. Ч. 3. Янв. С. 137—140
  3. Kalapeedia (november 2018). "Kraken". Kalapeedia. Vaadatud 06.12.2019.
  4. Кракен // Санкт-Петербургский вестник. 1779. Ч. 3. Янв. С. 140—141.
  5. Санкт-Петербургские ведомости. 1786.09.15