Kasutaja:Scoop/Daniel Jackson/vanaversioon

Allikas: Vikipeedia
Daniel Jackson
Michael Shanks Daniel Jacksoni rollis
Rahvus Ameeriklane


Daniel Jackson on väljamõeldud tegelaskuju ulmepõhistes filmides "Tähevärav", "Tähevärav: Tõelaegas" ja "Tähevärav: Kontiinum" ning teleseriaalis "Tähevärav SG-1". Filmiversioonis kehastas teda James Spader ning teleseriaalis Michael Shanks. Danielil on doktorikraadid arheoloogias, inimeseteaduses ja keele- ja kirjandusteaduses.

Roll sarjas "Tähevärav SG-1"[muuda | muuda lähteteksti]

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Dr. Daniel Jackson on sündinud 8. juulil 1965. Danieli vanemad, arheoloogid Melburn ja Claire Jackson said Metropolitan Museum of Art kokkuvarimisel surma, kui vaatasid seal Egiptuse kunsti. Daniel jäi orvuks, kuid tema emapoolsel vanaisal, samuti arheoloog Nick Ballardil (mängis Jan Rubes), kes oli tema ainus elav sugulane, polnud aega võtta last enda tiiva alla. Vanaisa hülgas Danieli pärast tema vanemate matuseid. Hoolimata sellest, Jackson külastas oma vanaisa vaimuhaiglas, kuni neil oli sõnasõda Danieli kehva karjääri üle ja Daniel lahkus.

Daniel on arheoloog ja keeleteadlane, kes räägib rohkem kui kahtkümmet kolme keelt; ekraanil on näitatud rääkivat inglise, vanaegiptuse, hispaania, ladina, vene, mandariini ja saksa keelt ja lisaks ka Goa'uldi, Iidse ja Unase keelt (mida ta on dekodeerinud).

Filmis "Tähevärav" ilmub Daniel esimest korda, kui ta räägib akadeemilise seminariga, kus ta leiab väikese üllatuse oma teooriale, et Giza püramiidid on palju vanemad, kui arvati. Ainult üks isik, naine nimega Catherine Langford, võtab teda lahkelt vastu ja pakub talle tööd. Lagfordi heaks, Jackson kasutab oma iidse Egiptuse teadmisi, et avada seaded nimega Tähevärav, tõlgendades seda koos leitud kattekiviga, mõistes seda, et sümbolid, mida kõik pidasid hieroglüüfideks on tegelikud tähtkujud. Algupärases misioonil läbi tähevärava planeet Abydosele, Daniel kohtub, abiellub ja armub, pärismaalase naise, Sha'uriga (teda nimetatakse Sha'reks teleseriaalis Tähevärav SG-1 ) . Pärast võitu, kui nad võitlesid lahingus vabade Abydonianide eest Süsteemi Isanda Ra vastu, otsustab Daniel mitte naaseda maale ülejäänud tiimiga ja selle asemel elada ülejäänud elu õppides Abydose kultuuri ja ajalugu, kasutades selleks oma iidse Egiptuse teadmisi. Jack O'Neill valetab oma raportis, et Daniel Jackson on surnud, ja Daniel lubas Jackile, et matavad oma tähevärava Abydosse maha.


Fail:Daniel Jackson James Spader.jpg
James Spader, kes kehastab doktor Daniel Jacksonit 1994-aasta filmis Tähevärav .

Teleseriaalis Tähevärav SG-1 , Danieli elu muutub, kui tema naine ja naise õemees röövitakse; Daniel liitub Stargate tiimiga SG-1, et päästa Sha're. Seriaalis on Danieli vangistatud, nakatatud tulnuka viirustega, kannatanud üle tosinate siirtatud tulnukate teadmiseid, on surnud ja naasnud uuesti ellu mitu korda ja tõusnud kaks korda kõrgemale eksistentsi tasemele.

Danieli oli väikeses šokis, kui Amonet valitses Sha're üle, kui ta oli parasjagu ootamas last Harsesist, teises hooajas osas "Secrets" . Sha're sureb kolmandal hooajal osas "Forever in a Day" , kui Teal'c tapab ta, et vältida Amonetti tapmaks Danieli. Kui Daniel piinas Amonetti, Sha`rel õnnestub saata sõnum, paludes Danielil leida tema laps, andes andeks Teal`cile tapmise eest ja kinnitas et armastab Danieli. Daniel sellest hoolimata jäi tiimiga kokku ja hiljem päästab Skaara Goa'uldi Kloreli käest, osas "Pretense" . Danieli teekond jätkub planeedil Kheb otsides Harcesist. Ta avastab, et lapse eest kannab hoolt Oma Desala, kes omab suurt väge ja tarkust, ja lepib tema eeskostega osas "Maternal Instinct" , kuna ta suureb pakuda paremad kaitset Goa'uldide eest, kui Daniel.

Osas "The Curse", Danieli vana professori ja õpetaja surm juhatab teda piinlikusse kokkusaamisele tema endise tüdruksõpraga, Sarah Gardneriga. See viis avastuseni, et tema professor oli omandanud Goa'uldi tehieseme, milles oli magav Goa'uld Osiris, kes omandas Sarahi. Daniel kohtub temaga uuesti viiendal hooajal osades "The Summit"/"Last Stand".

Shifu naasneb, palju vanemana, et õpetada Danieli Goa'uldi teadmiste ohtlikusest osas "Absolute Power" , näitades talle nägemust, et mis oleks võinud juhtuda kui oleks kasutanud Goa`uldi teadmisi. Selles nägemuses, Daniel sai kurjaks jõuks Goa`uldi teadmisel, võtab üle planeedi, vangistab Sami kahtlustades tema autoriteedis, hävitab Moskva ja põhjustab ilmselt Teal`ci surma.

Osas "Meridian" . Daniel Jackson sureb pärast seda, kui oli läks ilma kaitsevahendita naqahdriahi reaktorit parandama, saades kiiritada; üritades teda päästa Goa`uldi ravimisseadmega esialgu ebaõnnestus. Siiski, Jackson ei sure, selle asemel, tõuseb ta kõrgemale eksistentsi tasemele tänu iidse Oma Desala juhtimisel. Olles kõrgemal tasemel, Jacksonit asendab SG-1`s Jonas Quinn , kes oli ühe planeedi elanik, kus Daniel andis oma elu aitamiseks, kuigi ülejäänud tiimil (eriti Carteril ja O'Neill`il) on raske üle saada Danieli surmast. Olles kõrgel tasemel olend, Daniel külastab SG-1`te vajaduse kõrval aga tal ei lubatud vahele sekkuda, järgides iidsete olendite reegleid. Osas "Abyss" , ta pakub kolonel Jack O'Neill`ile tõusta kõrgemale, et pääseda Ba'ali piinamisest, kuid O`Neill loobub. "The Changeling`is" , Daniel aitab haavatud Teal`ci ettekujutises, kes samal ajal surmavalt vigastatud ja jagab oma sümbioodi Bra'taciga, kelle sümbiood oli surnud, mängides ettekujutises psühholoogi.

Kuuenda hooaja finaalis "Full Circles", kõrgemal tasemel olev Daniel püüab nurjata Anubise plaani, saamaks SG-1 tiimi poolt seadme "Ra silm", mis on planeedil Abydos. Plaan nurjus. Daniel püüab teha diili Anubisega, et säästa Abydoniande ja SG-1`e elusi aga Anubis murrab oma sõna. Daniel üritab Anubist hävitada aga teda pühiti enne minama kui suutis midagi teha, Abydos hävitatakse, kuigi Oma aitab Danieli, viies kogu elanikkond kõrgemale eksistentsi tasemele enne nende surma.

Lõpuks, Daniel on saadetud planeedile Vis Uban, osas "Fallen", rikkunud iidsete olendite reegleid, mis keelas vahelesekkumist inimeste ellu. Karistuseks, ta naasnes uuesti inimesena koos täieliku mälukaotusega aga ta endine mälu taastub kiirsti ja ta taasliitub Sg-1`e täiskohaga, samal ajal Jonas naasneb oma inimeste juurde tagasi. Daniel suudab meenutada mõned mälestused, kui oli kõrgemal eksistentsi tasemel osas "Orpheus" . Daniel veedab oma aja seitsmendas hooajal Iidse Kadunud Linna otsingule, mis lubab tal päästa Sarahi, kui Osiris üritab tema kaudu leida kadunud linna ("Chimera"). See sündmus viib Iidse Eelposti avastuseni Antartikas, seitsmenda hooaja finaalis osas "Lost City" , andes oma panuse Stargate Atlantisele .

Kaheksandal hooajal "Prometheus Unboundis", Daniel kohtub Vala Mal Doraniga, kes vallutab Prometheuse kaasnates teda kaasa. Kuigi Daniel väldib tema seksuaalseid avansse ning nurjab tema plaani, kuid Valal õnnestub põgeneda.

Daniel sureb jälle, "Reckoningi" teises osas, tapetud RepliCarteri poolt, kui üritades kätte saada tema mälestusi, siis kui Daniel oli veel kõrgema eksistentsi tasemel. Daniel kasutab ühendust kõigi replikaatoride vahel, et peatadades kõiki replikaatoreid üle universiumi, andes oma sõpradele sellel kriitilisel ajal rohkem aega, käivitada Dakara Superrelva nende vastu. Järgmises osas "Threads" avaldab, et Oma Desala eeldab tal leida tee saada valgustatuks. Seni kui ta ette valmistub, Anubis ilmub välja. Daniel veenab Oma Desalat võitlemaks Anubisega (Nad mõlemad on omalt jõult võrdsed, Anubis ei saa põgeneda seni, kui Oma lõpetab võitluse), ja Daniel valgustatakse tagasi elusana maale, kuid seekord naases teadmisega, mis äsja oli juhtunud.

Kaheksanda hooaja finaalis, "Moebius", Daniel saab päranduseks palju igasuguseid esemeid Landfordi varandusest, kaasa arvatud raamatuga, mis kirjutab Ra`st koos ZPM`iga. SG-1 läheb ajast tagasi ja vastu tahtmist orginaalse maa võitlust Goa'uld`idega. Daniel on ainuke ellujääja ja aitab alternatiivset SG-1`e tiimi, leidmaks viisi vabastada iidset Egiptust ja taastada ajajoon. Pärast plaani õnnestumist, alternatiiv-SG-1 ja Daniel peavad elama elu lõpuni iidses Egiptuses ja originaalne ajajoon on taastatud.

Kümnenda hooaja alguses, Daniel leiab Vala ühes sissetungitud Ori laevas. Ta astub vastu Vala kiirest täiskasvanud saanud tütrele Adriale, kes peaageu tapab ta. Pärast, kui Danielil ja Valal õnnestub põgeneda, Daniel avaldab oma arvamust,et Vala liituks SG-1`e tiimiga. Varsti pärast seda, Danielil äratab tähelepanu, Adria vihjab, et Oril on tema vastu plaane. Osas "The Quest", SG-1 avastab Merlini varjusurmas. Merlin sureb, üritades ehitada järjekordset Sangraali(seadeldis, mis hävitab Iidsed olendid), kuid pärandab mõned oma teadmised ja jõu Danielile. Kasutades neid teadmisi ja jõudu, Daniel hakkab ehitama uut Sangraali aga Ori ründab ning Daniel peab sundima oma sõpradel põgeneda enne, kui relv saab valmis, et jätta teda maha ja Adria teda vangistaks. Osas "The Shroud", Daniel on muudetud Ori prioriks Adria poolt, et muuta Tau`ri endiseks. Osa lõpus on Daniel naasnenud oma normaalseks minaks. "Unendingis", mis on viimane osa teleseerjaalis, SG-1 jääb kinni aja laienemise väljale, maa laeval Odysseyl , ja romantika Danieli ja Vala vahel kannab vilja. Enne aja laienemise väljakule minekul, on vastupidine pärast viitekümmend aastat, kustutades kõik mälestused protsessis, Daneil ja Vala väljendavad oma tundeid üksteisele.

Daniel Jackson ilmub ka Stargate Atlantise esilinastumisel, kus ta avastab väravaadressi Atlantisele ja on jahmunud, kui Jack O'Neill keelab osa võtta ekspeditsioonist. Daniel võtab osa veel kahest osast, Atlantise viiendal hooajal.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]