Osiris

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Vana-Egiptuse jumalast; planeedi kohta vaata HD 209458 b; teiste tähenduste kohta vaata Osiris (täpsustus).

Osiris

Osiris on Vana-Egiptuse allmaa ja ülestõusnute jumal. Ta on allmaailmas surmamõistmise kohtunik.

Tema pojad on surnutejumal Anubis ja taevajumal Horos.

Osirist kujutati vaaraona. Karjasekepi ja koodiga. Ta oli surnute riigi valitseja.

Surm[muuda | muuda lähteteksti]

Osirise mõrvas kurjuse kehastus Seth, kes oli ta vend. Ta sulges Osirise kavalusega kasti ja viskas kasti Niilusesse. Osirise naine viljakuse ja emaduse jumalanna Isis otsis tema säilmeid, kuni ta need puutüvesse peidetuna leidis. Puu hoidis üleval Byblose palee katust. Isis otsustas kirstu avada, aga Osiris oli juba surnud. Ühe müüdi järgi kasutas Isis oma isalt õpitud loitsu Osirise ellu äratamiseks, et temaga laps saada. Hiljem suri Osiris uuesti ja Isis mattis ta laiba kõrbe. Hiljem leidis laiba Seth, kes lõikas selle neljateistkümneks tükiks ja mööda maad laiali laotas. Isis otsis kõik kehaosad üles, sidus need kokku ja mattis Osirise. Jumalad olid Isise pühendumisest üllatunud ja taaselustasid Osirise allmaailma jumalana.

Kohus[muuda | muuda lähteteksti]

Egiptlased uskusid, et kõik inimesed peale vaarao peavad läbi käima Osirise kohtu eest. Seal kaaluti südant. Kui süda oli kergem kui kõrval kaalul asuv maat, sai isik igavese elu osaks.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]