Kasutaja:SaarSander/liivakast

Allikas: Vikipeedia
Puumaja Château de Langeais pargis Loire Valley-s

Maja puu otsas ehk puumaja, inglise keeles tree house, tree fort, on (enamasti) puidust, klaasist või terasest ehitis, mis on ehitatud maapinnast kõrgemale puu külge või eraldi seisvatele tugipostidele. Majad leiavad enamasti kasutust hotelli või vaatlustornina. Ehitisel ei ole eesti keeles veel kindlat nimetust, sest 'puumaja' kasutatakse ka 'puitmaja' ehk puidust maja tähenduses.

Populaarsus[muuda | muuda lähteteksti]

Alates 1990. aastate keskpaigast on puumajade populaarsus tõusnud peamiselt USA-s ja Euroopas, sest oluliseks on muutunud tehnoloogia areng, huvi keskkonna vastu ja säästev elamine. Seetõttu on maja väiksem ja kompaktne. Populaarsuse kasv on suurendanud klientide nõudlust ehitus- ja arhitektuurifirmadele ning laiendanud puumajade kasutust majutusvaldkonnas.

Nõuded[muuda | muuda lähteteksti]

Eestis pole vaja puumaja ehitamiseks luba, kui hoone jääb alla 20m². Kui puumaja jääb 20-60m² vahemikku, siis on vaja esitada kohalikule omavalitsusele kirjaliku nõusoleku taotlus ja hoone ei või olla kõrgemal kui 5m maapinnast.[1] Kõrgema hoone puhul tuleb tingumusi täpsustada. USA-s on vaja luba ettevõtluses kasutatavate puumajade rajamiseks. Mõnedes riikides liigitatakse puumaja ajutise ehitise alla, räägitakse läbi kaugus teistest ehitistest ja hoone kõrgus.

Ehitamine[muuda | muuda lähteteksti]

Puumaja ehitamiseks on kaks meetodit. Puumaja saab ehitada tugipostidele nii, et kaal on jaotatud ühtlaselt ning ühtegi kruvi ja polti puu sisse ei keerata. Tugipostid saab ankurdada nurkades betooni külge. Teiseks saab kasutada invasiivset meetodit (nõuab puu kahjustamist). Selleks kasutatakse spetsiaalseid polte ehk TAB polte (Treehouse Attachment Bolt), mis aitavad vähendada survet, pidada vastu tuulest tekitatud pingetele ja jaotada kaalu ühtlaselt. Poldid suudavad kannatada raskust 4,100kg kuni 5,400kg.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Riigikogu. "Ehitusseadus". 01.07.2014.
  2. Elena Tahora. "How to build a Tree House". 05.12.2017.