Kasutaja:Nurro2/Protsessorid

Allikas: Vikipeedia

Keskprotsessorid kosmoses on kasutusel olnud juba pikka aega. Sellised keskprotsessorid peavad olema väga usaldusväärsed ja vastupidavad. Temperatuur väljaspool Maa kaitsvat atmosfääri varieerub suuresti. Radiatsioon, mis süsteemi tabab, on tohutu. Kosmosesonde disainides ei kasutata alati kõige uuemad ja kiiremaid keskprotsessoreid, vaid neid, mida on testitud ja teatakse, et see töötab.

Ohud kosmoses[muuda | muuda lähteteksti]

  • Radiatsioon - kui suure kiirusega laetud [osakeste loend|osakesed]], nagu näiteks kosmiline kiirgus, põrkavad kokku protsessoti mikroskoopiliste lülitustega, võivad nad tekitada vigasid protsessori töös. Kui töötavas keskprotsessoris muutuvad mingi hulk bitte ühel hetkel 0-st 1-ks või vastupidi, võib see parimal juhul viia väikeste vigadeni sondi töös, halvimal juhul aga võib see juhtida sondi kokkupõrkeni kosmilise kehaga.
  • Temperatuur* - Temperatuuri erinevused kosmoses on suured, näiteks ISS-i pinnatemperatuur varjus on kuni -157 C varjus ja 121 C päikese käes. Kui minna päikesele lähemale, siis temperatuurid tõusevad palju kõrgemale ning kui liikuda Pluuto-st kaugemale langeb temperatuur absoluutse nulltemperatuuri lähedale. Keskprotsessori jahutus- ja soojendussüsteem peavad piisavalt head, et keskprotsessor saaks töötada korrektselt. Samuti peab protsessor ise taluma suuri temperatuuri kõikumisi.