Kasutaja:Katrkass/WAV

Allikas: Vikipeedia
Waveform Audio File Format
Failinime laiend .wav, .wave
Interneti meediatüüp audio/vnd.wave,[1] audio/wav, audio/wave, audio/x-wav[2]
Tüübi kood "WAVE"
Arendaja Microsoft & IBM
Algne väljalase 1991[3]
Viimane väljalase 2007-03-07[4][5]
Tüüp Audiovorming

WAVE (inglise keeles Waveform Audio File Format), failnimelaiendi järgi ka WAV[6][3][7][8][9], on Microsofti ja IBMi poolt loodud failivorming helifailidele, mis on mõeldud personaalarvutite jaoks. Vorming kasutab üldisema RIFF failiformaadi lähenemist, kus andmed talletatakse "tükkidena". Selle sarnasuse tõttu on WAV vorming lähedane 8SVX ja AIFF vormingutele, mida kasutavad vastavalt vanemad Amiga ja Macintosh arvutid. Microsoft Windows operatsioonisüsteemi kasutavates arvutites on WAV põhiline vorming, mida kasutatakse tihendamata helifailide salvestamiseks. Lisaks tihendamata toore heli vormingule (RAW Audio) salvestab WAVE-fail diskreetimissagedust, bitisügavust (bit depth) ja failis olevate lugude arvu.

Ülevaade[muuda | muuda lähteteksti]

WAV failivorming on ühe vanema ja universaalsema failiformaadi, Resource Interhcange File Format (RIFF), järglane, mille lõid IBM ja Microsoft.[10] RIFF formaadi põhjal on üles ehitatud mitmed audiokoodekid.

Kuigi WAV fail saab endas sisaldada tihendatud heli, on kõige levinum WAV helivorming tihendamata heli koos lineaarse PCM-modulatsiooniga (LPCM). LPCM on samuti audio kodeerimise standard CD-de jaoks, mis sisaldavad endas kahe kanaliga LPCM heli 44.1 kHz juures, koos 16-bitise sämplimissagedusega. Kuna LPCM on ilma tihenduseta, hoiab ta seetõttu alles lindistuse kvaliteedi, ning professionaalsed kasutajad või helieksperdid võivad kasutada WAV formaati PCM heliga saavutamaks maksimaalse helikvaliteedi.[11] Samuti saab WAV faile kiiresti muuta, ning tarkvara kasutades sellega kergesti manipuleerida.

WAV vorming toetab tihendatud heli kasutades, vähemalt Microsoft Windowsit kasutava arvuti peal, Audio Compression Manageri. Iga ACM-i koodekit saab kasutada WAV faili tihendamiseks.

Alates Microsofti Windows 2000-st, defineeriti WAVE_FORMAT_EXTENSIBLE päis, mis eristab mitme helivoo andmed koos kõlarite positsiooniga..[4][5][12]

WAV-formaadis on mitmeid vasturääkivusi, näiteks on 8-bitised andmed märgita, kuid 16-bitised andmed on märgiga.

Populaarsus[muuda | muuda lähteteksti]

Tihendamata WAV failid on mahult suured, seega WAV failide jagamine üle Interneti ei ole väga levinud. Samas on see ikkagi küllaltki kasutatud failiformaat, ning on näiteks väga kasulik talletamaks kõrge kvaliteediga faile arvutisüsteemis, kus salvestusruum kettal ei ole piiravaks teguriks. Samamoodi kasutatakse WAV faile ka helitöötluses, kus andmete tihendamine ja mitte-tihendamine võtab ära liiga palju aega.

WAV vormingut kasutatakse rohkem tänu sellele, et tal on tuttav ja lihtne struktuur. Sellepärast näeb ta laialdast kasutust erinevates tarkvaraprogrammides, olles justkui madalaim ühine nimetaja, kui erinevate heliprogrammide vahel tuleb faile vahetada.

Kasutus ringhäälingus[muuda | muuda lähteteksti]

Oma suurele failisuurusele vaatamata kasutavad osad raadiojaamad ja ringhäälingud tihendamata WAV faile, eriti just need, kes on läinud üle lindivabale süsteemile.

  • Ühendkuningriigi rahvusringhääling BBC kasutab oma raadiojaamades standardina 48 kHz-iseid, 16-bitiseid ja kahe kanaliga WAV faile.
  • Ühendkuningriigi kommertsraadiojaam Global Radio kasutab 44.1 kHz-iseid, 16-bitiseid ja kahe kanaliga WAV faile samas rollis nagu BBC, kuigi nende süsteemid erinevad ülesehituselt.
  • Austraalia rahvusringhäälingu ABC poolt välja töötatud ja kasutatav "D-Cart" süsteem, kasutab jällegi 48 kHz-iseid, 16-bitiseid ja kahe kanaliga WAV faile.
  • Digitaalraadio standardite eest vastutav konsortsium (Digital Radio Mondiale) kasutab WAV faile mitteformaalse standardina saatjate ja vastuvõtjate testimisel.

Vormingu limiit[muuda | muuda lähteteksti]

WAV vormingus faili maksimaalne suurus on 4 GiB, kuna faili suuruse päisena kasutatakse 32-bitist märgita täisarvu. Kuigi see on võrdväärne umbes 6.8 tunni CD-kvaliteediga (44.1 kHz, 16-bitine stereoheli) muusikaga, on mõinikord vajalik seda suurust ületada, eriti kõrgematel sämplimissagedustel ja bitisügavustel, või siis, kui vajatakse suuremat arvu helikanaleid. Seetõttu loodi helitöötlusprogrammi Sound Forge jaoks W64 vorming, mis kasutab 64-bitist päist. See lubab tunduvalt kauem lindistada. Euroopa Ringhäälingute Liidu poolt loodud RF64 vorming on samamoodi loodud selleks, et seda probleemi lahendada.

Muud andmed peale heli[muuda | muuda lähteteksti]

Oma omaduste tõttu, milleks on kõrge kanalite arv (kuni 65535) ning varieeruv sämplimissagedus (1 Hz kuni 4.3 GHz), kasutatakse .wav faile ka teistsuguste andmete jäädvustamiseks, mitte ainult helifailide. Näiteks vabavaraline tarkvaraprogramm LTspice, kus lindistus annab helisignaali asemel edasi skaala (±1) voltides või amprites.[13]

WAV ja heli-CD[muuda | muuda lähteteksti]

Tavaline heli-CD ei kasuta WAV failivormingut, vaid toetub hoopis teistele standarditele, mida tuntakse kõnekeeles punase raamatu vormingutena. Kahe formaadi ühisosa on heli kodeerimine tihendamata PCM-modulatsioonina. WAV on failiformaat, mis on mõeldud arvutis kasutamiseks, ning seega ei saa enamik CD-mängijaid sellest otseselt aru. WAV vormingus faili CD peale saamiseks tuleb eemaldada faili päised ning allesjäänud PCM andmed kirjutada otse kettale, iga fail eraldi rajale. Samuti peaks CD põletamise jaoks olema WAV fail 44100 Hz sagedusega, 16-bitises stereoformaadis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Microsoft Corporation (juuni 1998). "WAVE and AVI Codec Registries - RFC 2361". IETF. Vaadatud 6. detsember 2009.
  2. "File Extension .WAV Details". Filext.com. Vaadatud 10. august 2015.
  3. 3,0 3,1 IBM Corporation and Microsoft Corporation (august 1991), Multimedia Programming Interface and Data Specifications 1.0, originaali (TXT) arhiivikoopia seisuga 17. aprill 2009, vaadatud 6. detsember 2009
  4. 4,0 4,1 P. Kabal (19. juuni 2006). "Audio File Format Specifications - WAVE or RIFF WAVE sound file". McGill University. Vaadatud 16. märts 2010.
  5. 5,0 5,1 "Multiple Channel Audio Data and WAVE Files". Microsoft Corporation. 7. märts 2007. Vaadatud 16. märts 2010.
  6. "Definition of WAV file in English". Oxford English Living Dictionary.
  7. IBM Corporation and Microsoft Corporation (august 1991). "Multimedia Programming Interface and Data Specifications 1.0". Vaadatud 6. detsember 2009.
  8. Library of Congress (12. september 2008). "WAVE Audio File Format". Vaadatud 6. detsember 2009.
  9. Microsoft Corporation (20. juuni 1999). "Waveform Audio File Format, MIME Sub-type Registration - INTERNET-DRAFT". IETF. Vaadatud 6. detsember 2009.
  10. IBM; Microsoft (august 1991), Multimedia Programming Interface and Data Specifications 1.0
  11. Branson, Ryan (21. oktoober 2015). "What Makes WAV Better than MP3". Online Video Converter. Vaadatud 18. juuni 2016.
  12. EBU (juuli 2009), EBU Tech 3306 - MBWF / RF64: An Extended File Format for Audio (PDF), vaadatud 19. jaanuar 2010
  13. "LTspice IV" (PDF). Linear Technologies Corporation. 2009. Lk 95. Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 27. veebruar 2012. Vaadatud 4. september 2019.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]