Kasutaja:Karloskarj4/liivakast

Allikas: Vikipeedia

Shanghai keskus (hiina 上海中心大厦) on pilvelõhkuja Hiinas, Shanghai linnas. Ehitis valmis 2015. aasta suvel, kuid see avati 2016. Vaatlusplatvorm avati 26 aprill 2017. Peale ehitise valmimist on olnud suured probleemid hoolduskuludega ja seetõttu on torn pooleldi kasutamata.

Shanghai keskus on maailmas kõigi aegade kõrguselt teine ehitis. Pilvelõhkuja kõrgus on 632 meetrit ja korruste arv 128. Kogu põrandapind on 38 hektarit. Ehitise liftid olid maailmas kiiruselt teisel kohal, mille tippkiirus on 20.5 meetrit sekundis (74 km/h; 46 mph). See rekord ületati 2017. aastal Guangzhou CTF Finance Center liftide poolt. Pilvelõhkuja jagab rekordit (koos Ping An Finance Center) kõige kõrgemal asuvast vaateplatvormist, mis on 562 meetri kõrgusel. Hoone vaatlusplatvorm on 118 korrusel.

Raha ehitamiseks saadi aktsionäridelt, pangalaenudest ja Shanghai vallavalitsuset. Hoone ehituse maksumus oli 2.4 miljardit USA dollarit, mis teeb ühe ruutmeetri ehituse maksumuseks ligi 6300 dollarit.

Shanghai keskus on disainitud Ameerika arhitektuuribüroo Gensler'i poolt. Kogu töö protsessi juhtis Shanghai arhitekt Jua Xia.

Torni kuju on tehtud üheksast silndrikujuliselt ehitisest. Kõik korrused on suletud sisekihi klaasfassaadiga. Hoone väliskiht keerdub 120 kraadi, mis aitab vähendada tuulekoormust 24%. Pilvelõhkujas on üheksa siseruum tsooni, mis on mõeldud külastajatele. Igas tsoonis on oma aatrium, kus on aiad, kohvikud, restoranid ja kaubanduspind. Ühtlasi on ka seal panoraamvaade linnale.