Kasutaja:BrandonRauba/sandbox

Allikas: Vikipeedia

ChatGPT[muuda | muuda lähteteksti]

Jutuajamine ChatGPT-ga.

ChatGPT on tehisintellektil põhinev juturobot, mille on välja töötanud OpenAI. See kasutab GPT-3 (Generative Pre-training Transformer 3) mudelit, mis on õppinud suurel hulgal erinevat teksti ja on võimeline tootma loogilist ja veenvalt kirjutatud teksti.

ChatGPT avalikustati novembris aastal 2022 ja kogus lühikese ajaga väga palju kuulsust. 2023. aasta jaanuari kuu seisuga loetakse ChatGPT väärtus 29 miljardi dollari suuruseks.

Tänu avatud lähtekoodile on ChatGPT areng olnud väga kiire ja vastav sellele, mida inimesed näha tahaksid arengus.

OpenAI[muuda | muuda lähteteksti]

OpenAI on tehisintellekti uurimis- ja arendusettevõte, mis on loodud 2015. aastal. Ettevõtte visioon on arendada tehisintellekti nii, et kogu inimkond saaks sellest kasu.[1] OpenAI on ka võtnud vastu vastutustundliku tehisintellekti eetilised põhimõtted ja teeb tihedat koostööd teadlaste, valitsuste ja teiste ettevõtetega. Näiteks plaanib Microsoft investeerida suurema summa raha OpenAI-sse, et toetada selle arengut.[2] Lisaks GPT-3-le on OpenAI teinud palju teisi suurepäraseid teaduslikke avastusi tehisintellekti valdkonnas. Näiteks DALL·E 2, Whisper ja veel paljud. OpenAI on teinud oma teadusuuringud ja tehnoloogia avatud lähtekoodiga, mis tähendab, et teised ettevõtted ja arendajad saavad kasutada nende tööd oma projektides. OpenAI omanikuks on Sam Altman.

Võimekus[muuda | muuda lähteteksti]

ChatGPT suudab toota loogilist ja veenvalt kirjutatud teksti, mis on sarnane inimeste kirjutatud tekstiga. Juturobot on võimeline jätkama teksti nagu päris inimene ja tunnistab ka oma vigu kui neid tema vastuses leidub. Lisaks lihtsamale jutuajamisele suudab ChatGPT kirjutada koodijuppe, koostada laulu ja luule salme, mängida mõningaid mänge ja palju veel. Mis teeb ChatGPT veel eriliseks on see, et ChatGPT suudab genereerida vastuseid, mis pole päriselt juhtunud, vaid võtab arvesse tänapäeva faktoreid ja koostab nende põhjal mingi vastuse, millel on loogiline põhi. GPT-3 saab ka õppida kontekstist ja ülesannetest.

Erinevalt teistest juturobotitest jätab ChatGPT meelde, mida on inimesega rääkinud ja suudab ka vastata küsimustele hiljem. Lisaks inglise keelele suudab GPT3 rääkida ka teistes keeltes ning suudab vastata ka enamjaolt puhtas eesti keeles.

Treenimine[muuda | muuda lähteteksti]

GPT-3 treenimise protsess algab suure andmekogumi teksti kogumisega. Selles etapis kogutakse erinevaid tekstitüüpe, näiteks uudiste artikleid, raamatuid, veebilehti ja sotsiaalmeedia postitusi. Kui andmekogu on valmis, siis see sisestatakse GPT-3 mudelisse. Mudel kasutab meetodit, mida nimetatakse alustamata õppimiseks, et õppida keele mustreid ja struktuuri andmest. See tähendab, et mudel ei pea õppima, milline on sisendi korrektne väljund. Mudel õpib genereerima teksti, mis on sarnane treeningandmestiku tekstiga. GPT-3 mudel on treenitud transformer arhitektuuri variandiga. Transformer arhitektuur on spetsiaalne tüüp neuraalne võrgustik, mis on välja töötatud eriti keele ülesannete jaoks. See arhitektuur eristub teistest, kuna see kasutab tähelepanu mehhanismi, mis võimaldab mudelil hinnata sisendi erinevate osade tähtsust ennustuste tegemisel. See tähelepanu mehhanism võimaldab mudelil keskenduda kõige olulisemale teabele, mis parandab väljundi kvaliteeti.

GPT-3 on treenitud üle 175 miljardi parameetriga, mis teeb sellest kõige võimsama juturoboti, mis hetkel olemas on (jaanuar 2023).[3]

Kasutusvõimalused[muuda | muuda lähteteksti]

ChatGPT kasutusalad on väga laialdased. Seda saab kasutada lihtsa teksti, luuletuste, laulude ja raamatute genereerimiseks. GPT suudab kirjutada töötavat koodi erinevates keeltes nagu Java, Python, C# jne. OpenAI pakub ka API lahendust, mis on ettevõtetele kasulik. Sellega saab kergesti luua näiteks iseteenindus juturobotit, kes oskab vastata automaatselt küsimustele, mis klientidel võib tekkida kui kasutavad internetipoodi.

ChatGPT saab kasutada ka rakendustes sarnaste eesmärkidega. Näiteks rakendus, mis aitab õigekirja paranda, lauseid lõpetada, vastuseid leida. On ka juhtumeid, kus ChatGPT on teinud ära õpilaste eksamid piisavale punktisummale, et eksam läbi saada.[4]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Üks esimesemaid juturoboteid oli ELIZA. ELIZA arendati 1966 ja see oli mõeldud simuleerima psühholoogi ja suhtlema kasutajaga, kasutades jutukasutusest leitud fraase. Peale seda on tulnud veel mitmeid juturoboteid näiteks: ALICE, JABBERWACKY ja MITSUKU.

Varasemad juturobotid polnud mõistagi suutelised selleks, mida suudab GPT-3.

GPT-3 on teise generatsiooni juturobot. Tema eelkäijaks oli GPT-2, mis suutis teha sarnaseid ülesandeid nagu ka GPT-3. GPT-2 tekst oli sarnane inimese omaga, kuid vahe oli märgatav. Siiski kogus GPT-2 väga palju kuulsust sellega, et oli üks esimesi, kes nii lähedale inimlikule tekstile jõudis. Teiselt poolt tekitaks see inimestes muret, et info, mis jõuab kasutajateni ei pruugi olla usaldusväärne.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "About OpenAI". OpenAI (inglise). 11. detsember 2015. Vaadatud 10. jaanuaril 2023.
  2. Browne, Ryan. "Microsoft reportedly plans to invest $10 billion in creator of buzzy A.I. tool ChatGPT". CNBC (inglise). Vaadatud 10. jaanuaril 2023.
  3. "ChatGPT: Everything you need to know about OpenAI's GPT-3 tool". BBC Science Focus Magazine (inglise). Vaadatud 10. jaanuaril 2023.
  4. Stern, Joanna. "ChatGPT Wrote My AP English Essay—and I Passed". WSJ (Ameerika inglise). Vaadatud 10. jaanuaril 2023.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

https://openai.com/charter/

https://www.cnbc.com/2023/01/10/microsoft-to-invest-10-billion-in-chatgpt-creator-openai-report-says.html

https://openai.com/about/

https://www.springboard.com/blog/data-science/machine-learning-gpt-3-open-ai/

https://analyticsindiamag.com/story-eliza-first-chatbot-developed-1966/