Karje

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib maalist, filmi kohta vaata artiklit Karje (film); filmisarja kohta vaata artiklit Karje (sari)

Karje (1893)
"Karje" Munchi muuseumis

"Karje" (norra Skrik; valminud 1893–1910) on norra kunstniku Edvard Munchi ekspressionistlike maalide ja graafiliste lehtede sari. See kujutab pead käte vahel hoidvat agoonias inimest avatud suu ja "tühjade" silmadega punase taeva taustal. Taustal olev maastik kujutab Oslo fjordi nähtuna Ekebergi mäelt Oslos.

"Karje" on üks tähtsamaid Norra kunstiaardeid. Sellest on saanud rahvusvaheliselt tuntud sümbol, mida kasutatakse sageli originaal- või muudetud kujul reklaamides.

Munch lõi sarnaseid maale mitu versiooni eri tehnikates. Oslos asuvas Munchi muuseumis on hoiul 1910 valminud temperamaal ja üks pastellmaal. Norra rahvusgaleriis asub veel üks õli- ja temperamaal 1893. aastast. Neljas versioon, pastellmaal, oli 2012. aastani miljardär Petter Olseni kogus. Mais 2012 müüs ta maali oksjonil 119,9 miljoni dollari eest.[1]

Munch lõi 1895 ka litograafia samal teemal.

"Karje" on sageli varguste ohvriks langenud. 1994 varastati Norra rahvusgalerii maal, kuid see leiti mõned kuud hiljem. 2004. aastal varastati Munchi muuseumist "Karje" ja "Madonna". Mõlemad maalid leiti 2006. aastal kannatada saanuna. Pärast restaureerimist pandi nad uuesti välja 2008. aasta mais.

Munch pani maalile algul saksakeelse nime "Der Schrei der Natur" ('Looduse karje').

Viited[muuda | muuda lähteteksti]