Kadaka tänav (Kuressaare)

Allikas: Vikipeedia

Kadaka tänav on endise Kaarma-Suurevalla maade põldudele tekkinud tänav Kuressaare põhjaosas.

Kadaka tänav algab Tehnika tänava ristmikult ja lõpeb ristudes Põhja tänavaga.

Kavas on rajada kergliiklustee tüüpi läbimurre Põhja tänava ja endise koondise hoovi tekkinud Talli tänava kaudu linna peatänavale Tallinna tänavale.

Tänava kujunemise lugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tänava areng sai alguse Saaremaa Metsamajandi kõrvale majandi poolt 1970. aastate alguses rajatud tööliste elamutest. Paljud kortermajad ja haljastuse on rajanud töölistest elanikud ise.

Tööliste ja ülemuste hierarhiat peegeldavad piirkonnas levinud kolme tüüpi (kontorihoone, eramud, puu- ja keskküttega korterelamud ja majandi tüüpprojekti järgi ehitatud eramud) kuni kahekorruselised hooned. Piirkonda võib mõnel määral võrrelda ka aedlinnakuga.[viide?] Elamute naabruses asunud nõukogudeaegse "koondise" (traktorimajandi) töötajate põllumaa võtsid viimseni enda alla aktiivse arenguperioodi lõpus 1980. aastatel piirkonda tekkinud (Kadaka, Põhja ja Kalevi tänavaga piirnevad) garaažikompleksid. Piirkonnast on kadunud ka metsamajandi kontorihoone juures asunud tuletõrjekomando vaatlustorn.

Kontorihoonest garaažideni kulgeb paralleelselt Kadaka tänavaga umbes sama pikkusega ja ikka veel nimetu tagatänav, mille äärsete majade numbrid kannavad lisamärgistusena a- või b tähte. Nüüdseks asfalteeritud tagatänav rajati ilmselt varuligipääsuna metsamajandi töötajate elamutele.[viide?]

Tänava nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Tänava nimi on pandud ilmselt piirkonnas vabalt kasvavate kadakapõõsaste järgi, millest paljud kaunistavad tänavat tänini.[viide?] Jätkuvalt looduslähedase ja rohelisena on tänav aja jooksul meelitanud sinna rebaseid, jäneseid, siile, öökulle, kakke ja teisi metsloomi.[viide?]

Hooned Kadaka tänaval[muuda | muuda lähteteksti]

  • Saaremaa Metsamajandi endine kontor (Kadaka tänav 1)

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]