Aedlinn

Allikas: Vikipeedia
Ebenezer Howardi kolme tõmbejõu diagramm küsimusega "Kuhu inimesed minna tahavad?" (Where will the people go?), mille valikvastused on "linn" (Town), "maakoht" (Country) ja "linnalähedane maakoht" (Town-Country)

Aedlinn on inglase Ebenezer Howardi 1898. aastal Inglismaal visandatud linnaplaneerimise mudel, reaktsioonina viletsatele elutingimustele ning tohutult kerkivatele ruutmeetrihindadele kasvavates suurlinnades. Iseloomulik on madaltihe asustus, eramud ja ridaelamud, palju rohelust ning kaugus maan- ja raudteedest, lennujaamadest ja ka tööstuspiirkondadest. Samamoodi võib nimetada ka suuremate linnade vahele jäävaid rohelise vööndi asulaid.

Aedlinn kui nimetus Eestis ja aedlinnad Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Aedlinn käibeväljendina juurdus vajadusest eristada näiteks Tallinna lähistel põlist Harjumaa Muuga küla uuest, "Muuga puuviljaaedade planeerimise kava" põhjal eraldatud alast, mis loodi Muuga küla kõrvale Kallavere-Maardu suunas ja sai nime Muuga aedlinn. "Muuga puuviljaaedade planeerimise kava" kinnitati Tallinna Linna TSN Täitevkomitee 27. juuli 1959 otsusega. Vastavas NSV Liidu Ministrite Nõukogu määruses kasutati nimetust "Kollektiiviaedadeks eraldatud maatükid".

Eesti aedlinnu[muuda | muuda lähteteksti]