Kačerginė

Allikas: Vikipeedia
Kačerginė

leedu Kačerginė
poola Kaczerginie

Vapp
Kačerginė vapp

Elanikke 790 (2015)

Koordinaadid 54° 56′ N, 23° 43′ E
Kačerginė (Leedu)
Kačerginė

Kačerginė on alev (endine linn) Leedus Kaunase rajoonis, Kačerginė valla halduskeskus. Alev asub Nemunase jõe kaldal, merepinnast 49 meetri kõrgusel. Alevis on põhikool ja raamatukogu, kool tegutseb ka sanatooriumi juures. Tegemist on suvitusasulaga, kus tähtsamaks tööandjaks on sealne sanatoorium.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese aastatuhande lõpus ja teise aastatuhande alguses asus seal linnus (Pypliai linnamägi). Hiljem asus alevi läänepoolses osas Palankiai kaluriküla. Esimese maailmasõja eel rajati sinna suvitusasula, mis kandis algselt nime Pušilas.[1]. Esimese Leedu vabariigi ajal suvitasid seal paljud Leedu õpetlased ja kirjanikud.[2] Aastal 1941 asus alevi lähistel metsas Leedu vabadusvõitlejate staap, kust koordineeriti leedulaste koostööd Saksa vägedega. Pärast sõda küüditati 18 Kačerginė elanikku.[3]

Aastal 1945 rajati sinna ambulatoorium ja postkontor, järgmisel aastal sai asulast linn. Aastal 1962 rajati sinna sanatoorium Žibutė, mis tegutseb tänapäevani, selle juures hakkas tegutsema internaatkool. Selsamal aastal avati seal motoringrada Nemuno žiedas, mis on Leedu ainuke ringrada. Linnas oli ka arvukalt pioneerilaagreid: Fučiko, Žvaigždutė, Dobilėlis, Liepsnelė.

Aastal 1997 muudeti linn aleviks. Aastal 1998 valmis sealne kabel.

Tuntud elanikke[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 4. märts 2016. Vaadatud 19. augustil 2016.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. Nemuno vasarvietėse // XX amžius. 1939 a. 12. september, Nr. 209 (961), 2 lk.
  3. Kačerginė. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IX (Juocevičius-Khiva). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2006. 111 lk.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]