Käokeel

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib taimeliigist; ajakirja kohta vaata artiklit Ööviiul (ajakiri)

Käokeel
Kahelehine käokeel Platanthera bifolia
Kahelehine käokeel Platanthera bifolia
Taksonoomia
Riik Taimed Plantae
Hõimkond Õistaimed Anthophyta
Klass Üheidulehelised Monocotyledonae
Selts Asparilaadsed Asparagales
Sugukond Käpalised Orchidaceae
Perekond Käokeel Platanthera

Käokeel (Platanthera) on käpaliste sugukonda kuuluv perekond.[1]

Perekond on nimetuse saanud Prantsusmaa botaaniku Louis Claude Richardi poolt 1817. aastal[2] ja see pärineb kreeka keelest, tähendades suurt või laia tolmukat[3].

Käokeele liigid on põhiliselt levinud Euroopa, Põhja-Ameerika ja Aasia parasvöötmetes. Lisaks leidub üksikuid liike ka troopilistes elupaikades.[4]

Kirjeldus ja kasvukohad[muuda | muuda lähteteksti]

Käokeeled on mitmeaastased taimed, millel on piklikmunajad juuremugulad. Aegamisi võivad mugulad muutuda nöörjaks. Taimed kasvavad 20-60 cm pikkuseks, erandjuhtudel kuni 90 cm. Varre alumises osas on kaks suurt laikudeta lehte, harva ka ainult üks või kolm. Varre ülemises osas paiknevad väiksemad lehed.[5]

Õite värvus võib olla kahvaturohelisest kuni valgeni. Alumistel õitel asuvad kandelehed. Taimel on tähkõisik, mis on hõredavõitu, kuid rohkeõieline. Õisiku peateljele kinnituvad raotud õied. Õie välimised külgmised perigoonlehed on laialihoiduvad, keskmine perigoonleht laiem ja hoidub sisemiste külgmistega kokku. Õie huul on kitsas ja alla suunatud. Kannus on olemuselt õrn ja kõverdunud.[5] Günosteemium (orhideedel esinev keskne paljunemisorgan, mille moodustavad omavahel liitunud tolmukad ja sigimik)[6] on lühike ja lai. Polliiniume on kaks, mis on omavahel paralleelsed või allapoole laiali. Sigimik on keerdunud.[5]

Taimed tunneb ära nende tugeva magusa lõhna järgi, mis intensiivistub õhtul ja öösel.[5]

Käokeele liigid võivad kasvada metsades, lagendikel ja märgaladel nagu sood ja rabad.[4]

Liigid[muuda | muuda lähteteksti]

Käokeele perekonda kuuluvate taimede loend sisaldab 650 teaduslikku taimenimetust, millest 152 on aktsepteeritud liiginimed[7]. Paljud liigid paljunevad omavahel vabalt, mille tulemusena leiab looduslikke hübriide[8].

Eestis on esindatud kaks liiki:

Kaitse[muuda | muuda lähteteksti]

Eestis on käokeel kaitstud III kaitsekategooria nimekirjas.[10]

Kõik käokeele perekonna liigid on kantud CITESi konventsiooni II lisasse.[11]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Platanthera Rich. | Plants of the World Online | Kew Science". Plants of the World Online (inglise). Vaadatud 1. aprillil 2024.
  2. "Platanthera Rich. | Plants of the World Online | Kew Science". Plants of the World Online (inglise). Vaadatud 1. aprillil 2024.
  3. "Platanthera". www.scientificlib.com (Ameerika inglise). Vaadatud 1. aprillil 2024.
  4. 4,0 4,1 "Genus: Platanthera (Bog Orchid) : Go Orchids". goorchids.northamericanorchidcenter.org. Vaadatud 1. aprillil 2024.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Eichwald, Karl (koostaja); Kukk, Erich (koostaja); Kuusk, Vilma (koostaja); Lellep, Elli (koostaja); Mäemets, Aime (koostaja); Rebassoo, Haide-Ene (koostaja); Sander, Rein (koostaja); Talts, Silvia (koostaja); Trei, Tiiu (koostaja) (1984). Eesti NSV floora. 9. Valgus. DOI:10.15159/eds.bk.21.09.
  6. Kuusksalu, Kadri (2015), Morfoloogiline ja geneetiline varieeruvus perekonna Gymnadenia Eesti populatsioonides, vaadatud 1. aprillil 2024
  7. "Platanthera — The Plant List". www.theplantlist.org. Vaadatud 1. aprillil 2024.
  8. "Platanthera | Pacific Bulb Society". www.pacificbulbsociety.org. Vaadatud 1. aprillil 2024.
  9. "LIIKIDE NIMEKIRI – Eesti Orhideekaitse Klubi". Vaadatud 1. aprillil 2024.
  10. "III kaitsekategooria liikide kaitse alla võtmine–Riigi Teataja". www.riigiteataja.ee. Vaadatud 1. aprillil 2024.
  11. "Text of the Convention". web.archive.org. 29. märts 2012. Originaali arhiivikoopia seisuga 29. märts 2012. Vaadatud 1. aprillil 2024.{{netiviide}}: CS1 hooldus: robot: algse URL-i olek teadmata (link)