Jumalaema Uinumise koobaskirik

Allikas: Vikipeedia
Kiriku ja koobaste plaan. Numbritega on tähistatud nekropoli seitse käiku-haudadegaleriid, millesse sissepääs on Jumalaema Uinumise koobaskiriku kõrval. Sissepääsu lähedal asuvad arkosooliumid kloostri rajajate Joona ja Vassa haudadega. 6. käigu lõpus asub väike Kristuse Ülestõusmisele pühitsetud pühamu altariga.

Jumalaema Uinumise koobaskirik (vene keeles Успенский пещерный храм) on Petseri kloostri vanim kirik ja peamine pühamu, mis on osaliselt uuristatud liivakivisse ja 1473. aasta 15. (28.[küsitav]) augustil pühitsetud Jumalaema uinumisele[1]. Kiriku peale on 18. sajandil ehitatud Jumalaema Kaitsmise kirik.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Kirikul on ainult esifassaad, selle tagakülg on mäe sees. 1523. aastal kloostriülem Dorotheuse ajal kirikut uuendati ja laiendati ning ehitati külgkabel Kiievi koobaskloostri pühadele Antoniusele ja Theodosiusele. Aastail 1758—1759 ehitati kiriku peale Jumalaema Kaitsmise kirik, millel on koobaskirikuga ühine esifassaad. Sissepääs kirikusse on läbi loodusliku koopa. 19. sajandil püstitati kiriku katusele värvilised ukraina barokkstiilis kiivritega tornid, mis kujult meenutavad Kiievi koobaskloostri Jumalaema Uinumise kiriku kiivreid.

Kirikus asuvad

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]