Johann Ungnade

Allikas: Vikipeedia

Johann Ungnade (ka Johannes Ungenade) oli Liivi ordu maamarssal ja maameistri kandidaat 14. sajandi esimesel kolmandikul.

Ungnade pärines tõenäoliselt Tecklenburgi krahvkonnast Vestfaalist, kus sellenimeline, tõenäoliselt ministeriaalidest põlvnev suguvõsa oli Osnabrücki piiskopi vasallideks. Kuid kuna Ungnade-nimelisi suguvõsasid leidus ka mujal Saksamaal, ei saa Johanni Tecklenburgiga täiesti kindlalt seostada.

1316. aastal on Johann Ungnadet nimetatud Sigulda komtuurina, neli aastat hiljem oli ta aga kandidaat Liivi ordu maameistri ametisse. Tõenäoliselt oli tal ordu sees suurem toetus kui tema vastaskandidaadil, Madalmaadest pärineval Järva foogtil Johann von Hoenhorstil, kuid Saksa ordu kõrgmeister kinnitas meistriks siiski Hoenhorsti. Et Liivi ordu rüütelvennad seda aga ei aktsepteerinud, siis tegelikult sai orduharu juhiks hoopis viitsemeister Konrad Kesselhut. Ungnade karjäär jätkus siiski tõusvas joones, 1328. aastal on teda mainitud maamarssalina, võimalik, et ta oli selles ametis juba aastast 1324. Mõned aastad hiljem oli Ungnade siiski taas madalamatel ametipostidel: 1330. aastal Võnnu komtuur ja 1335 Dünamünde komtuur.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Ritterbrüder im livländischen Zweig des Deutschen Ordens. Köln: Böhlau, 1993. Nr. 890 (lk 661).
Eelnev
Florian
Sigulda komtuur
1316
Järgnev
Ernst von Ilsede
Eelnev
Heinrich
Liivi ordu maamarssal
1324?–1328
Järgnev
Emeko Hake
Eelnev
Reimar Hahn
Võnnu komtuur
1330
Järgnev
Johann von Widen
Eelnev
Godevert von Bachem
Dünamünde komtuur
1335
Järgnev
Wilkin von Ilsede