Jesus of Suburbia

Allikas: Vikipeedia

"Jesus of Suburbia" on USA rokkbändi Green Day teine lugu albumilt "American Idiot" ning selle viies ja viimane singel.

See on Green Day pikkuselt teine laul (kõige pikem on "Homecoming") ja pikim singel. Laul on viieosaline ning kestab pisut üle üheksa minuti. Et raadiojaamades nii pikki laule ei mängita, kärbiti see raadios esitamiseks 6½ minuti pikkuseks. Juuli 2010 seisuga oli singlit müüdud 205 000 eksemplari.

Laulu sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Laul on liigendatud viieks osaks.

I. Jesus Of Suburbia ('Aguli Jeesus')

II. City Of The Damned ('Neetute linn')

III. I Don't Care ('Mind ei koti')

IV. Dearly Beloved ('Kallid armastatud')

V. Tales From Another Broken Home ('Lood veel ühest katkisest kodust')

Esimene osa on agulis sündinud ja kasvanud umbes 19-aastase narkarist peategelase Jeesuse enesetutvustus. Ta ütleb, et on viha ja armastuse poeg ning kasvatatud tooniku ja Ritalini dieedil ning tõmbab teiste inimeste kokaiini. Ta teeb sarkastilise märkuse, et ta elu on normaalne, kuigi tegelikult on see hukas ("And there's nothing wrong with me, this is how I'm supposed to be").

Teises osas annab Jeesus mõista, et ta vihkab oma peret ja sõpru ning läheb linna. Ta märkab, et inimesed on väga enesekesksed ning ei hooli üksteisest, kuid see ei lähe talle enam korda.

Kolmandas osas ütleb ta välja oma otsekohese arvamuse inimeste kohta, leides, et nad on "sitta täis" ning neid kasvatavad silmakirjatsejad. Jeesus saab aru, et kui tema ei lähe kellelegi korda, siis ei peaks talle ka keegi korda minema.

Neljandas osas on näha tema pehmemat poolt ning ta tahab vabaneda oma halvast elust.

Viiendas osas tundub Jeesusele, et ta ei ela, vaid lihtsalt on olemas. Ta põgeneb, et oma elu uuesti korda seada, sest ta ei taha ikka jälle samale teele naasta: "olen seda rada käinud üht miljonit ja üht kuradima korda" ("And I walked this line one million and one fucking times").

Muusikavideo[muuda | muuda lähteteksti]

Muusikavideost on olemas 2 varianti, üheksaminutine ning kaheteistkümne minuti pikkune video, kus on olemas ka dialoogid alguses, nende režissöör on Samuel Bayer. Jeesust pidi mängima Green Day solist Billie Joe Armstrong, kuid otsustati ikkagi Lou Taylor Pucci kasuks. Jeesuse silmarõõmu Whatsername'i mängib Kelli Garner ning tema ema mängib Deborah Kara Unger.

Laulu süžee kirjeldab üsnagi täpselt laulu sisu. Pikema versiooni alguses jätab Jeesus oma tüdruksõbra Whatsername'i maha, sest see oli teda petnud. Seejärel on näha Jeesust koos teiste punkaritega pidutsemas ning naisi purju jootmas, et neid voodisse meelitada. Kuid laulu esimese osa lõpu paiku on videos näha, et Jeesus tundub olevat kuidagi ära tõugatud teistest, mida ta ongi. Teises osas läheb Jeesus linna, kus ta läheb 7-11 poe juhatuse peldikusse ning sodib selle seinad täis, põhiliselt Jesus Of Suburbia laulusõnadega. Seejärel tuleb ta sealt välja ning üritab üht tüdrukut nillida, kuid see ei lähe tal korda. Selle asemel läheb ta ühe teise punkariga kaklema. Kolmandas osas on teda näha 7-11 poes toiduainetega laamendamas ning hiljem istumas oma toas, mille seintel on Jesus Of Suburbia laulusõnad, vaatamas Green Dayd telerist ning peas läbi mõeldes juhtunud stseene, mis olid ka videos varem näha. Neljanda osa alguses üritab Jeesuse ema jutule pääseda, kuid Jeesus ei võta vedu ning jookseb poe peldikusse, mis oli vahepeal üle värvitud. Ta sodib punase markeriga suurelt seinale "SAINT JIMMY" , mis peaks tähendama tema alternatiivset ego. Seejärel leiab ta valamu äärelt žileti ning lõikab sellega endale peopessa, et lüüa seinale ka verine käejälg. Siis läheb ta koju, pakib asjad ning kihutab autoga lõplikult minema.