James Cagney

Allikas: Vikipeedia
James Cagney

James Francis Cagney (ingl James Francis Cagney Jr.; 17. juuli 1899 New York30. märts 1986 New York) oli ameerika näitleja.

Ta alustas karjääri teatrilaval, kuid erilise mõjukuse vaasutas hiljem filminäitlejana. Tunnustust ja auhindu on James Cagney pälvinud mitmesuguste rollide eest, kuid tänapäeval mäletatakse eeskätt tema karmikoelisi tegelaskujusid kriminaalžanrist. 1999. aastal paigutas Ameerika Filmiinstituut ta Ameerika 50 tähtsama ekraanilegendi koondtabelis kaheksandale kohale.

Lavakarjääri esimeses lavatükis tantsis ta naiseks riietatuna 1919. aastal revüüs "Every Sailor". Mitu aastat astus Cagney üles tantsijana ja koomikuna vodevillides, kuni sai 1925. aastal esimese näitlejarolli. Sellele järgnes rolle, mis äratasid tähelepanu ja tõid talle 1929. aastal peaosa lavastuses "Penny Arcade". Kriitikud ülistasid teatrilavastust ja Warner Bros. võttis ta 500-dollarilise nädalapalga eest kolmeks nädalaks tööle, et ta kordaks sama osatäitmist filmiversioonis. Sellele järgnes peagi seitsmeaastane leping.

Cagney seitsmes film "Rahvavaenlane" ("Public Enemy") kujunes oma aja üheks mõjukamaks gangsteridraamaks. Selle filmiga kerkis Cagney nii Warneri stuudio kui ka kogu Hollywoodi suuremate staaride hulka. 1938. aastal sai ta esimest korda parima meespeaosatäitja Oscari nominendiks filmiga "Räpased inglid" ("Angels with Dirty Faces") ning võitis selle auhinna 1942. aasta filmiga "Yankee Doodle Dandy". Kolmas nominatsioon tuli talle 1955. aastal rolli eest filmis "Armasta või jäta mind" ("Love Me or Leave Me"). 1961. aastal loobus Cagney paarikümneks aastaks näitlemisest ja veetis aega oma talukohas, kuid võttis siis vastu pakkumise mängida kaasa filmis "Ragtime" (1981).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]