Al Pacino

Allikas: Vikipeedia
Al Pacino (2004)

Al Pacino (õieti Alfredo James Pacino; sündinud 25. aprillil 1940 New Yorgis) on USA näitleja, kes on eelkõige tuntud Michael Corleone kehastajana filmitriloogiast "Ristiisa" ja Tony Montana osatäitjana filmist "Arminägu".

Pacino sündis Manhattanil itaalia päritolu Salvatore Pacino ja Rose Gerardi peres. Vanemad lahutasid abielu, kui Pacino oli kõigest kaheaastane, ning ta kolis koos emaga Bronxi vanavanemate juurde.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Filmiauhinnad[muuda | muuda lähteteksti]

1972 mängis Pacino filmis "Ristiisa" Michael Corleonet. Selle rolli eest nimetati ta Oscari kandidaadiks parima kõrvalosatäitja kategoorias, Kuldgloobuse kandidaadiks draamanäitleja kategoorias ning Briti Filmi- ja Telekunsti Akadeemia auhinna kandidaadiks parima uustulnuka kategoorias. Ta ei võitnud neist ühtki.

1973 mängis ta nimiosa filmis "Serpico". Selle rolli eest nimetati ta Oscari, Kuldgloobuse ja BAFTA auhinna kandidaadiks parima näitleja kategoorias, aga võitis neist üksnes Kuldgloobuse.

1974 mängis ta filmis "Ristiisa 2" Michael Corleonet. Selle rolli eest nimetati ta taas Oscari, Kuldgloobuse ja BAFTA auhinna kandidaadiks, neist võitis ta viimase.

1975 mängis ta filmis "Lämbe pärastlõuna" pangaröövlit Sonny Wortzikit. Selle rolli eest nimetati ta samuti Oscari, Kuldgloobuse ja BAFTA auhinna kandidaadiks ning jällegi pälvis ta BAFTA auhinna.

1977 mängis ta nimiosa filmis "Bobby Deerfield". Selle rolli eest nimetati ta Kuldgloobuse kandidaadiks draamanäitleja kategoorias, aga ei võitnud seda.

1979 mängis ta peaosa filmis "...And Justice for All". Selle rolli eest nimetati ta Oscari ja Kuldgloobuse kandidaadiks, aga ei võitnud neid.

1982 mängis ta peaosa filmis "Author! Author!". Selle rolli eest oli ta nomineeritud Kuldgloobusele komöödianäitleja kategoorias, aga ei võitnud seda.

1983 mängis ta peaosa filmis "Arminägu". Selle rolli eest nimetati ta Kuldgloobuse kandidaadiks draamanäitleja kategoorias, aga ei võitnud seda.

1989 mängis ta peaosa filmis "Sea of Love". Selle rolli eest nimetati ta Kuldgloobuse kandidaadiks draamanäitleja kategoorias, aga ei võitnud seda.

1990 mängis ta filmis "Dick Tracy" maffiabossi Alphonse Capricet ning nimetati selle eest Oscari, Kuldgloobuse, BAFTA auhinna ja parima ulmefilmi auhinna Saturn kandidaadiks kõrvalosatäitja kategoorias. Ta ei võitnud neist ühtki.

Samal aastal mängis ta filmis "Ristiisa 3" Michael Corleonet ja nimetati selle eest Kuldgloobuse kandidaadiks draamanäitleja kategoorias. Ta ei võitnud seda auhinda.

1992 mängis ta filmis "Glengarry Glen Ross" ning nimetati selle rolli eest Oscari ja Kuldgloobuse kandidaadiks kõrvalosatäitja kategoorias, aga ei võitnud neid.

Samal aastal mängis ta filmis "Naise lõhn" kolonelleitnant Frank Slade'i ning pälvis selle rolli eest Oscari ja Kuldgloobuse.

Al Pacino (1996)

1997 mängis ta filmis "Kurjuse kaitsja" Kuradit. Selle rolli eest nimetati ta Saturni kandidaadiks parima näitleja kategoorias, aga ei võitnud seda.

2003 mängis ta telesarjas "Angels in America" peaosa, advokaat Roy Kohni. Selle rolli eest oli ta nomineeritud Kuldgloobusele ja Emmyle filmi- või lühisarjanäitleja kategoorias ning võitis mõlemad auhinnad.

2007 mängis ta filmis "Oceani kolmteist" Willy Banki ja nimetati Teismeliste valiku auhinna kandidaadiks lemmikpahalase kategoorias, aga ei võitnud seda auhinda.

2010 mängis ta filmis "You Don't Know Jack" Jack Kevorkiani. Selle rolli eest pälvis ta Kuldgloobuse ja Emmy filmi- või lühisarjanäitleja kategoorias.

Muu tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Filmid[muuda | muuda lähteteksti]

Aasta Pealkiri Eestikeelne pealkiri Osa
1971 "The Panic in Needle Park" Bobby
1972 "The Godfather" Ristiisa Michael Corleone
1973 "Scarecrow" Hernehirmutis Francis Lionel Delbuchi
"Serpico" Serpico Frank Serpico
1974 "The Godfather Part II" Ristiisa 2 Michael Corleone
1975 "Dog Day Afternoon" Lämbe pärastlõuna Sonny
1977 "Bobby Deerfield" Bobby Deerfield Bobby Deerfield
1979 "...And Justice for All" Õigusemõistmine kõigile Arthur Kirkland
1982 "Author! Author!" Ivan Travalian
1983 "Scarface" Arminägu Tony Montana
1989 "Sea of Love" Frank Keller
1990 "Dick Tracy" Dick Tracy Alphonse Caprice
"The Godfather Part III" Ristiisa 3 Michael Corleone
1991 "Frankie and Johnny" Frankie ja Johnny Johnny
1992 "Scent of a Woman" Naise lõhn Frank Slade
"Glengarry Glen Ross" Ricky Roma
1993 "Carlito's Way" Carlito tee Carlito Brigante
1995 "Heat" Pinge Vincent Hanna
1997 "Devil's Advocate" Kurjuse kaitsja John Milton
"Donnie Brasco" Donnie Brasco Benjamin Ruggiero
1999 "Any Given Sunday" Igal pühapäeval Tony D'Amato
"The Insider" Siseinfo Lowell Bergman
2002 "S1m0ne" Simone, unelmate staar Viktor Taransky
"Insomnia" Unetus Will Dormer
2003 "The Recruit" Spioonitest Walter Burke
2003 "Angels in America" Roy Kohn
2004 "The Merchant of Venice" Veneetsia kaupmees Shylock
2005 "Two for the Money" Rahategija Walter Abrams
2007 "Ocean's Thirteen" Oceani kolmteist Willie Bank
"Rififi"
2010 "You Don't Know Jack" Jack Kevorkian

Auhinnad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Parima meespeaosatäitja Emmy (lühisari või telefilm)
  • Parim meespeaosatäitja Kuldgloobus (lühisari või telefilm)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]