Jaan Kelder (arst)

Allikas: Vikipeedia

Jaan Kelder (29. august 1869 Kooraste vald, Võrumaa3. juuli 1937 Petseri) oli eesti arst ja omavalitsustegelane.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Jaan Kelder sündis Märdi talus Kooraste vallas Kanepi kihelkonnas Võrumaal. Peale valla- ja Kanepi kihelkonnakooli lõpetamist õppis mitmes keskkoolis, lõpetas Hugo Treffneri Gümnaasiumi. Lõpetas 1897. aastal Tartu ülikooli arstiteaduskonna, töötas seejärel lühikest aega arstina Kanepis, 1900. aastal siirdus Venemaale. Töötas algul eraarstina Donimaal saksa koloonias, 1902. aastal sai semstvoarstiks Samara kubermangus, 1912. aastast oli semstvoarst Pihkva kubermangus. Maailmasõja ajal oli vabatahtlikuna arstiks Punase Risti haiglas Poolas. 1917 kuni 1920 oli arstiks Rjazani kubermangus.

1920. aastal opteerus Eestisse. Määrati algul 7. jalaväepolgu arstiks, seejärel 2. Jalaväepolku. 1921. aasta veebruaris määrati ta maakonnaarsti kohuste täitjaks Petseris. Oli sel ajal ainus arst Petseri linnas, tal tuli korraga olla nii maa-, linna-, koolide ja kohtuarstiks. Alles mitu aastat hiljem määrati Petserisse ka teine arst.

Jaan Kelder oli Petseri linnavolikogu liige ja linnapea abi. Oli Eesti Punase Risti Petseri komitee esimees ja Arstide Koja nõukogu liige, mitme Petseri kohaliku seltskondliku organisatsiooni liige.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Jaan Kelder oli pianist Eugen Kelderi isa.