Järva-Jaani valla vapp

Allikas: Vikipeedia
Järva-Jaani valla vapp

Järva-Jaani valla vapp on Järva maakonna endise Eesti haldusüksuse Järva-Jaani valla vapp.

Vapp on kinnitatud 14. oktoobril 1998.

Vapi kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Järva-Jaani vapiks on roheline vapikilp, millel on kuldne koolikell ja saatena kaks kuldset viljapead.

Põhjendus[muuda | muuda lähteteksti]

Vapi keskne kujund on kollane koolikell, mis meenutab tõsiasja, et siinmail on kooliharidusest lugu peetud juba üle kolmesaja aasta. Teadaolevalt oli 17. sajandil Järva-Jaani talulaste seas vaimuvalguse jagamisel juhitavalt tegev eesti kultuuriloos kroonikakirjutajana tuntud pastor Christian Kelch. Pühalik kellahelin kirikutornist on aga traditsiooniliselt saatnud, nagu kõikjal Eestimaal, ka siinse valla inimesi nende eluteel. Viljapead sümboliseerivad Järva-Jaani valda kui üht Eesti arenenumat põllumajanduspiirkonda. Lipu roheline värvus on looduse, nooruse ja lootuse sümbol.

Vapi kasutamise kord[muuda | muuda lähteteksti]

Järva-Jaani valla vappi kasutati:

  1. Vallavolikogu, vallavolikogu kantselei, vallavalitsuse, valla ametiasutuse, osavalla halduskogu, osavalla kantselei, Järva-Jaani valla äriühingute, mille ainsaks osanikuks või aktsionäriks on Järva-Jaani vald, pitsatitel ja dokumendiplankidel.
  2. Järva-Jaani valla autasudel, vapimärgil, meenetel ja samuti punktis 1 nimetatud valla ametiasutuste ümbrikel ja muudel ametlikel trükistel.
  3. Vallamajal, valla piiritähistel ja valla transpordivahenditel.
  4. Juhtudel, mis ei ole toodud punktides 1., 2. ja 3, võib valla vappi kasutada üksnes vallavalitsuse loal.
  5. Järva-Jaani valla vapi kasutamise etalonist erineval kujul kuulub igakordsele läbivaatamisele ja kinnitamisele vallavalitsuse poolt.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]