Ivo Lille

Allikas: Vikipeedia

Ivo Lille (sündinud 21. jaanuaril 1977 Pärnus) on eesti saksofonist, helilooja, produtsent, muusikapedagoog ja koolijuht.

Õpingud[muuda | muuda lähteteksti]

Ivo Lille on lõpetanud 1995. aastal Pärnu 1. Keskkooli, seejärel õppinud Pärnu Lastemuusikakoolis klaverit ja akordionit ning Georg Otsa nimelises Tallinna Muusikakoolis Olavi Kasemaa saksofoniklassis. Aastatel 1996–2000 õppis ta Eesti Muusikaakadeemiasse solisti ja pedagoogika erialal (bakalaureusetöö juhendaja Olavi Kasemaa).

1999. aastast õppis ta Soomes Sibeliuse Akadeemias Pekka Savijoki saksofoniklassis, mille lõpetas magistrikraadiga.

2000. aastast õppis ta Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia magistriõppes ja sai 2006. aastal doktorikraadi.

Ivo Lille on osalenud muu hulgas Diastema Saxophone Quarteti, Rascher Saxophone Quarteti, Claude Delangle'i, Vincent Davidi meistriklassides.

Tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Ivo Lille tegutseb solisti ja kammermuusikuna nii klassikalise kui ka džässmuusika vallas. Ta on mänginud sellistes orkestrites ja ansamblites nagu ERSO, NYYD Ensemble, Rahvusooper Estonia sümfooniaorkester, saksofonikvartett SaxEst, Ka-Funky, Lament, James Werts World Project, Ivo Lille Group, Science of Silence jt. Ta on olnud kümnete uudisteoste esiettekandja ning andnud oma panuse mitmekümne plaadi salvestamisel. Tal on ilmunud kaks autoriplaati: "Ivo Lille Group" (2013) ja "Underwater" (2019). Ta on olnud Pärnu rahvusvahelise saksofonifestivali SaxFest peakorraldaja.

Aastatel 1998–2008 töötas Ivo Lille saksofoniõpetajana Nõmme Muusikakoolis ning 2004. aastast on ta Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia õppejõud.

Aastatel 2017–2021 oli Ivo Lille Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli direktor. Alates 11. oktoobrist 2021 on Ivo Lille Eesti kultuuriministeeriumi muusikanõunik.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

2020. aasta juunis sai ta lühifilmile "Snowflake" muusika loomise eest parima filmimuusika auhinna Los Angeleses Fine Arts Film Festivalil.[1]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ivo Lille kauaaegne sõber Marek Sadam nimetab teda väga võimsaks muusikaloojaks, tippjuhiks ja saksofonivirtuoosiks.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Los Angelesese filmifestivalil võidutsenud Marek Sadam: ma ei oska saavutuste üle rõõmus olla". Elu24. Postimees Grupp. 14. juuni 2020. Originaali arhiivikoopia seisuga 14. juuni 2020.