Ivan Kramskoi

Allikas: Vikipeedia
Ivan Kramskoi
Autoportree (1867)
Sündinud 8. juuni 1837
Ostrogožsk, Venemaa Keisririik
Surnud 24. märts 1887 (49-aastaselt)
Peterburi
Rahvus venelane
Tegevusala maalikunstnik
Kunstivool realist

Ivan Nikolajevitš Kramskoi (vene Иван Николаевич Крамской; 8. juuni (vkj. 27. mai) 1837 Ostrogožsk5. aprill (vkj. 24. märts) 1887 Peterburi) oli vene maalikunstnik ja kunstikriitik.

Kramskoi pärines väikekodanluse hulgast. Aastatel 18571863 õppis ta Peterburi Kunstide Akadeemias. Ta oli üks akadeemia 14 lõpetajast, kes lahkus akadeemiast lõputööd tegemata, sest neil ei lubatud traditsioonilise mütoloogilise stseeni asemel maalida vabalt valitud teemal.

Kramskoid mõjutasid teistest kunstnikest tugevamini demokraatlikud ja revolutsioonilised ideed. Ta oli peredvižnikute ühingu üks asutajaid ja ideolooge. Tema kunstikriitika oli samuti mõjukas. Tema tööde demokraatlik suunitlus, põhjalikud kriitilised arutlused kunstist ja kunsti iseärasuste objektiivsete hindamiskriteeriumide lakkamatud uuringud arendasid kunsti ja rahva suhtumist kunstisse.

Talle on iseloomulik teoste lihtne ülesehitus, selged jooned ja psühholoogiline sügavus.

Kramskoi maalis hulgaliselt tuntud inimesi, teiste seas Lev Tolstoid (1873), Ivan Šiškinit (1873), Pavel Tretjakovi (1876), Mihhail Saltõkov-Štšedrini (1879) ja Otto Wilhelm von Struvet (1886). Kogu tema loomingu paremik, sealhulgas kõik nimetatud maalid, asuvad praegu Tretjakovi galeriis.

Kunstnik suri 49-aastaselt doktor Rauchfussi portreed maalides. Korraga kummardus ta ette ja kukkus. Doktor püüdis osutada talle esmaabi, kuid oli juba hilja.

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]