Irina Kuptšenko

Allikas: Vikipeedia
Irina Kuptšenko (2017)

Irina Kuptšenko (Ири́на Петро́вна Ку́пченко, sündinud 29. veebruaril 1948 Viinis) on Venemaa filmi- ja teatrinäitleja, Vene NFSV rahvakunstnik (1989), Vahtangovi-nimelise teatri esinäitleja.

Ta sündis Austrias, kus tema isa oli armeeteenistuses. Hiljem kolis pere Kiievisse ja Irina hakkas käima Pioneeride Palees, kus ta õppis tantsimist ja unistas saada baleriiniks.

Aastatel 19651966 õppis Irina Tarass Ševtšenko nimelises Kiievi ülikoolis võõrkeelte kateedris.

Kuptšenko filmidebüüt sai teoks aastal 1969 mil ta mängis Lizat Andrei Mihhalkov-Kontšalovski filmis „Aadlipesa” («Дворянское гнездо»). Aastal 1971 kutsus sama režissöör ta mängima Sonjat filmis „Onu Vanja”.

1970 lõpetas Kuptšenko Boriss Štšukini nimelise kõrgema teatrikooli Moskvas ja samal aastal võeti ta Jevgeni Vahtangovi nimelise riikliku akadeemilise teatri näitlejaks ja seal mängib ta siiani.

Üleliidulise tuntuse tõi talle peaosa A. Dovženko nimelise filmistuudio melodramaatilises filmis „Üksik naine soovib tutvuda” (1986, lavastaja Vjatšeslav Krištofovitš).

Ta on edukalt mänginud ka Mark Zahharovi ja Igor Maslennikovi filmides koos tuntud näitlejate Oleg Jankovski, Andrei Mironovi, Vassili Livanovi, Mihhail Uljanovi ja teistega.

Aastast 1972 oli Kuptšenko abielus näitleja Vassili Lanovoiga (1934—2021).

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]