Inkvisiitorid

Allikas: Vikipeedia
Poster

"Inkvisiitorid" on 2022. aasta lõpus valminud Eesti film, mille on lavastanud ja produtseerinud Mart Raukas. Filmi "Inkvisiitorid" maailma esilinastus toimus Asolo Kunstifilmide Festivalil (Asolo Art Film Festival) 15.06.2023. Filmi "Inkvisiitorid" Kreeka esilinastus leidis aset Samose Phytagorase Kultuurifestivali raames septembris 2023.

"Inkvisiitorid" on mitmekihiline intellektuaalne draama/triller, mis on üles võetud Tallinna dominiiklaste kloostris. Filmi kestus on 63 minutit. Filmi keeled on inglise, soome, vanakreeka ja uuskreeka keeled. Eestikeelsed subtiitrid koostas Linnar Priimägi.

Filmi visuaal lähtub tummfilmi ajastu esteetikast 17. sajandi Madalmaade maalikunsti vaikelude ja nende intiimse valguskäsitluse vaimus. Filmi võtetel kasutati ainult päevavalgust ning õlilampe. Palju tähelepanu pöörati õppejõust peategelase sisemonoloogile. Kuidas kõlab sisehääl? Milline on selle helivärving? Mille poolest erinevad mõttes esitatud küsimused kõnes väljaöelduist? Filmi tempo kooskõlastati kloostri kontemplatiivse õhustikuga ja mõtteprotsessi kiirusega ─ tulemuseks on intellektuaalne tragöödia, mis üldjuhul on aeglasem kui emotsionaalsed reaktsioonid või kehaliigutused.

Sünopsis[muuda | muuda lähteteksti]

Naishumanitaar kasutab oma mõistust ja veetlust pääsemaks dominiiklaste kloostri salaraamatukokku, kus hoitakse vanu käsikirju. Ta tahab päevavalgele tuua ja "kustutada" sinna peidetud eugeenika-alase materjali. Nüüdisaegne "kustutuskultuur" jälitab varjatud ohtlikke ideid, et need ükskord alatiseks välja juurida. Mida sügavamale kaevub peategelane kloostri saladustesse, seda pingsamaks lähevad tema ja kloostri vaimse juhi suhed. Kloostri suletud ossa on peidetud gnostikute altar. Selle altari ketserliku saladuse paljastus vallandab ägeda sõja valguse jõudude ja pimeduse vahel peategelase hinges. Lõpuks, kui peategelane satub ehmatavatele materjalidele, mis räägivad klassikalise kultuuri väljajuurimisest, peab ta langetama otsuse, mis muudab ta elu: Kui tahad rahu, võta omaks ning usu! Kui tahad Tõde järgida, pead otsima! Film vaatleb Euroopa kultuuri ajalugu ja küsib: "Kus on nood inkvisiitorid, kes fanaatilise järjekindlusega on antiigist peale püüdnud "kustutada" klassikalise kultuuri ideaale?"

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]

Auhinnad ja nominatsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

Asolo Kunstifilmide Festival (Asolo Art Film Festival) 40 a. Edizione.

  • 2023: Parim Kunstiline Film. ( Cat. FILM D`ARTE). Nominatsioon.
  • 2023: Parima Kunstilise Dokumentaalfilmi Autasu ( MEGLIOR DOCUMENTARIO D`ARTE).
  • 2023: Hania Filmi Festival (Το 11O Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων). Osalemine põhiprogrammis.
  • 2023: Samose Phytagorase Festival. Kultuurifestivali diskussioonifilm.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]