Illustreerija

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Illustraator)
Illustratsioon lastele

Illustreerija ehk illustraator on kunstnik, kelle tööks on traditsiooniliselt mingi teksti varustamine visuaalse materjaliga, mis vastaks asjakohase teksti sisule. Sellist täiendavat visuaalset materjali nimetatakse illustratsiooniks.

Illustreerija ülesanne on selgitada keerukaid ideid või tehnilisi objekte, mida tekstiliselt seletada oleks raske. Illustratsioon on laialt levinud ilukirjanduses, eriti lastekirjanduses, kus pilt toetab kirjaniku kirjeldatavat sündmust ning aitab luua emotsiooni (näiteks paneb lugeja naerma või kartma). Illustratsioonil on ka meelelahutuslik otstarve – postkaartidel, plakatitel, ajakirjanduses, kaubanduses pakenditel, reklaamides jne. Paljud illustreerijad on spetsialiseerunud teadusillustratsioonile (näiteks botaaniline illustratsioon, meditsiiniline illustratsioon).

Illustratsiooni väljundiks on üldjuhul tiražeerimine trükkimise teel. Seetõttu (traditsioonilise trükikunsti spetsiifika tõttu) on illustreerijate seas domineerinud graafikud, ning illustratsioonis on kasutatud graafika tehnikaid, näiteks tušijoonised, gravüürid, linoollõige, puulõige jt. Mida edasi on arenenud trükitehnika, seda mitmekesisemaks on muutunud ka illustreerijate töövõtted. Tänapäeval on illustratsioonikunst väga mitmepalgeline, oma osa selles on kõigile kättesaadavaks saanud arvutitel ja arvutigraafikal. Trükitehnika kvaliteet praktiliselt ei piira enam kunstnikku ning lisaks trükistele on illustratsioon saanud uue väljundi arvutiekraani näol.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]