Iidol (Jaapan)

Allikas: Vikipeedia
2013. aastal näitas uuring, et Jaapani tüdrukutebändidest äratab kõige suuremat huvi Momoiro Clover Z.[1]
AKB48 on Guinnessi maailmarekordi omanik "suurima popansambli" kategoorias. 2011. aastal müüdi nende plaate Jaapanis enam kui 200 miljoni USA dollari eest.
Morning Musume on pikaajaline tüdrukutebänd, kellele kuulub enim edetabeli esikümne singleid tootnud Jaapani muusikute rekord.

Iidol (アイドル aidoru) on tänapäeva Jaapani kultuuris teismeline või kahekümnendates eluaastates meediastaar, keda arvukad fännid peavad võluvaks või nunnuks ja kes esineb kuude või aastate kaupa regulaarselt massimeedias. Näiteks võivad iidolite hulka kuuluda lauljad, näitlejad, telestaarid (nn "talendid"), modellid jne. Enamasti (kuid mitte alati) on iidolid naissoost. Iidoliks ei peeta siiski iga noort staari ning mässaja kuvandiga staarid, näiteks rokkmuusikud, protestivad tihti ise "iidoli" nimetuse vastu.

Iidolite fenomen sai alguse 1970. aastate algul, peegeldades 1963. aasta Prantsuse filmis "Cherchez l'idole" osalenud muusiku Sylvie Vartani populaarsuslainet Jaapanis, kus film linastus 1964. aasta novembris pealkirjaga アイドルを探せ ("Aidoru wo sagase"). Iidoliks hakati kutsuma nunnu välimusega näitlejaid ja lauljaid. Staarideks hakkasid saama teismelised tüdrukud vanuses 14-16 ja poisid vanuses 15-18. Üks neist, Momoe Yamaguchi, oli suur staar, kuni ta 1980. aastal abiellus ja avalikest esinemistest loobus. Iidolid domineerisid Jaapani popmuusikas 1980. aastatel, mida nimetatakse "Jaapani iidolite kuldajaks".

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "ももクロ、初のAKB超え タレントパワーランキング" (Japanese). Nihon Keizai Shimbun. 24. juuni 2013. Originaali arhiivikoopia seisuga 7. august 2013. Vaadatud 26. juuli 2013.{{cite web}}: CS1 hooldus: tundmatu keel (link)