Hugo Pallon

Allikas: Vikipeedia

Hugo Pallon (16. juuni 194229. jaanuar 2023) oli Tartu ettevõtja, Tartu Kalakombinaadi pikaaegne juht ja üks ülesehitajaid.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Hugo Pallon sündis kooliõpetaja ja inseneri perre Võrumaal, Alakülas. Isa Maksim oli keemiainsener, kes suri vahetult peale Hugo sündi sõjakeerises. Ema Maimu oli pikaaegne ajalooõpetaja ja koolijuht Varstu Keskkoolis.

Alustas haridusteed Varstu valla Miku põhikoolis (hilisem Varstu Keskkool ja Varstu Kool), mille lõpetas 1956. aastal. Ta lõpetas Varstu Keskkooli 1963. aastal. Peale aastast tööd Varstu sovhoosis asus õppima Eesti Põllumajanduse Akadeemia mehhaniseerimise teaduskonda, mille lõpetas 1969. aastal. Vahepeal jõudis käia ka armees aega teenimas Kaliningradi oblastis.

Pärast ülikooli lõpetamist suunati ta tööle insenerina kolhoosi Haaslavas. Neljaaastase töö järel asus töötama ja üles ehitama Tartu kalatööstust (Tartu Kalakombinaat, hiljem Peipsi Kalur Tartu filiaal) peaenergeetikuna, 1979. aastast peainsenerina ja siis direktorina, töötades seal Nõukogude aja lõpuni 1991. aastal. 200 töötajaga Tartu kalatööstus erastati ja Hugo Pallon järkas tööd ettevõtte juhi ja suurosanikuna. Kuna ettevõtte turg oli peamiselt Venemaal, siis 1997. aasta vene rubla devalveerimine (Vene kriis) mõjutas ettevõtet niipalju, et see pankrotistus.

1997. aastal asus juhtima oma uut ettevõtmist – ettevõtet Valestori turg, mis rajas Tartu avaturu turuhalli ning haldas seda, kuid põhitegevusena importib Eestisse ehitusmaterjale. Pallon juhtis ettevõtet kuni pensionile jäämiseni, andes juhtimise üle partner Valeri Meltserile.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ülikooli kõrvalt töötas vabatahtliku pritsumehena, aidates kustutada TÜ peahoone põlengut 1965. aastal.

Nooruses treenis ja võistles suusahüpetes Võrumaa nõlvadel. Teda huvitasid ka mootorrattad, tehnika, tuletõrjesport ja reisimine.

On kahe lapse, ettevõtja Alar Palloni ja Indrek Palloni isa.

Hugo pallon on maetud Tartu pauluse kalmistule.