Hispaania-Inglise sõda (1585–1604)

Allikas: Vikipeedia
Teiste konflitkide kohta vaata artiklit Hispaania-Inglise sõda.
Hispaania-Inglise sõda
Osa kaheksakümneaastasest sõjast ja Hispaania-Inglise sõdadest
Toimumisaeg 1585–1604
Toimumiskoht Atlandi ookean, Briti saared, Madalmaad, Prantsusmaa, Hispaania, Portugal, Kesk-Ameerika, Assoorid ja Kanaari saared
Tulemus

Status quo ante bellum[1]

Osalised
Hispaania Katoliku Liiga
Iiri Liit
Johanniitide Ordu
Inglismaa Ühendatud Provintsid
Prantsusmaa (1595–1598)
Šotimaa (1603–)
Crato priorile ustavad portugallased
Hugenotid
Väejuhid või liidrid
Felipe II
Felipe III
Álvaro de Bazán
Alexander Farnese
Martín de Padilla y Manrique
Pedro Henriquez de Acevedo
Alonso de Guzmán y Sotomayor
Mayenne'i hertsog Charles
Teodósio II
Hugh O'Neill
Elizabeth I
James VI ja I
Francis Drake
John Hawkins
Robert Dudley
Charles Howard
Francis Vere
Charles Blount
Maurits van Oranje
Henri IV
Crato prior António

Hispaania-Inglise sõda oli katkendlikult aastatel 1585–1604 toimunud konflikt Habsburgide Hispaania ja Inglismaa Kuningriigi vahel. Tegu oli väljakuulutamata sõjaga. Peaaegu kolmekümne aasta jooksul toimunud konflikti iseloomustasid inglaste laevaröövid ning ajaliselt ja ruumiliselt harvad lahingud. Sõda algas 1585. aastal Inglise ekspeditsiooniga Hispaania Madalmaadesse, mida juhtis Leicesteri krahv Robert Dudley. Sissetung toimus toetuseks hollandlaste mässule.

Inglismaad saatis esimestel aastatel edu: 1587 võideti Cadizi lahing ning 1588 tõrjuti Võitmatu Armaada rünnak. Pärast seda tabasid inglasi tagasilöögid: 1589. aasta Inglise Armaada, 1595. aasta San Juani lahing ja 1597. aasta Essex-Raleigh' ekspeditsioon. Hispaanlased saatsid Inglismaale ja Inglismaale veel kolm armaadat: 1596, 1597 ja 1601, kuid need ebaõnnestusid peamiselt ilmastiku tõttu.

Sajandivahetusel jõudis sõda Hollandi-, Prantsusmaa- ja Iirimaa-kampaaniate ajal ummikusse. Sõda lõppes, kui Hispaania kuningas Felipe III ja Inglismaa kuningas James I 1604. aastal Londoni lepingu sõlmisid. Lepinguga lubasid pooled lõpetada sõjalise sekkumise Madalmaades ja Iirimaal ning inglased röövid meredel.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Hiram Morgan (september–oktoober 2006). Teaching the Armada: An Introduction to the Anglo-Spanish War, 1585–1604. 5. Kd 14. History Ireland. Lk 43.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]