Heliofüüsika

Allikas: Vikipeedia

Heliofüüsika on teadusharu, mis uurib Päikest ning selle mõju ülejäänud Päikesesüsteemile[1]. NASA on heliofüüsikat defineerinud kui[2] "(1) uut kokkuvõtlikku terminit Päikese ja Päikesesüsteemi ühendatust käsitleva teaduse jaoks, (2) Maa kosmosekeskkonna uurimist, avastamist ja mõistmist ning (3) teaduslikku süsteemi, mis ühendab kõik seostuvad nähtused kosmose valdkonnas, mis on mõjutatud sellisest tähest nagu meie Päike".

Heliofüüsika uurib põhiliselt seda, kuidas Päike avaldab mõju planeet Maale ja teistele Päikesesüsteemis asuvatele planeetidele ja teistele taevakehadele, üldisemalt uurib see kogu kosmose muutlikke "ilmastiku"tingimusi. Heliofüüsika peamisteks vaatlusobjektideks on Maa ja teiste planeetide magnetosfäär, ionosfäär, termosfäär, mesosfäär ja ülemised atmosfäärikihid. Heliofüüsika hõlmab teaduse Päikesest, Päikese kroonist, heliosfäärist ja Maa atmosfäärist ja vaatleb suurt hulka astronoomilisi nähtusi, sealhulgas kosmilisi kiiri ja osakeste kiirendust, kosmilist tolmu ja magnetilisi ühendusi, tuumaenergia teket ja Päikese seesmist dünaamikat, Päikese aktiivsust ja tähtede magnetvälju, aeronoomiat ja kosmilisi plasmasid, Maa magnetvälja ja globaalseid muutusi Maa atmosfääris, samuti seda, kuidas Päikesesüsteem ja Linnutee galaktika teineteist vastastikku mõjutavad.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Gough, D.O. (1983). "Our first inferences from helioseismology". Physics Bulletin. 34: 502–507. Bibcode:1983PhB....34..502G.
  2. ``Heliophysics. The New Science of the Sun - Solar System Connection: Recommended Roadmap for Science and Technology 2005 - 2035.; https://ntrs.nasa.gov/search.jsp?R=20090010233