Heeder

Allikas: Vikipeedia

Heeder on viljakoristusmasina osa, mis koosneb lõikeaparaadist ja lõigatud vilja edasitoimetavaist seadmeist.

Heedri põhiosad on haspel, eesmised vikatid, külgvikatid ja tallad.[1]

Vilja lõikamine toimub eesmiste ja külgmiste vikatite abil ning lõigatud vili suunatakse haspli abil heedri lauale. Järgnevalt liigutab tigukonveier selle heedri tsentrisse, kust liigub vili edasi viljavõtumasinasse läbi kallaku.[2]

Kombain CX8090 koos heedriga

Heedri tallad kinnituvad heedri põhjale ja liiguvad mööda maapinda viljavõtu ajal. Vastavalt maapinna ebatasasusele tallad avanevad või sulguvad, et hoida ühtlast kõrgust viljavõtu ajal.[3]

Heedrit transporditakse selleks ettenähtud käruga[4]. Käru on loodud selleks, et seda saaks vedada ka viljavõtumasin üksikult. Heeder ühendatakse viljavõtumasina kallakuga, ehk kallak sõidetakse heedri ühendus kohta sisse ja tõstetakse kärult maha. Lukustamine toimub läbi heedri kallakus oleva võlli, mille küljes on lukusti (hammas). Kui heeder on käru pealt maha tõstetud tuleb ühendada heedri kardaan, hüdro liides ja pistik heedri kallakuga .

Heedrikäru

Kardaan käitab tigukonveieri, eesmised vikatid ja haspli. Läbi hüdrostaatika käitatakse haspli ja heedrilaua liigutamine ja külgmised vikatid. Kogu heedrit juhitakse läbi kombaini ja seda teostab kombainer (juht).

Viljavõtumasina kallakusse on paigaldatud revers mootor, et liigutada tigukonveierit ja hasplit vastupäeva, kui on tekkinud ummistus. Revers mootori rakendumisel hakkab tigukonveier vedama heedri laual olevat vilja tsentrist kaugemale ja haspel lükkab seda heedri laualt kaugemale.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]