Havanna sündroom

Allikas: Vikipeedia

Havanna sündroom on teadmata põhjusega meditsiiniliste sümptomite kogum, mida kogevad peamiselt Ameerika Ühendriikide diplomaadid, valitsusametnikud ja sõjaväelased välismaal. Sümptomid ulatuvad valust ja kohinast kõrvades kuni kognitiivsete häireteni. Esimest korda teatasid neist 2016. aastal Ameerika Ühendriikide ja Kanada saatkonna töötajad Havannas[1]. 2017. aastast alates on üha rohkem inimesi, sealhulgas luureametnike ja sõjaväelaste perekonnaliikmed, teatanud neist sümptomitest väljaspool Kuubat, näiteks Lõuna-Ameerikas, Hiinas, Euroopas ja Washingtonis[1].

Ameerika Ühendriikide välisministeerium on neid juhtumeid nimetanud "seletamatuteks terviseintsidentideks" (ingl. unexplained health incidents), Luure Keskagentuuri direktor William Burns aga rünnakuteks. Leitud on tõendeid selle kohta, et kannatavatel diplomaatidel on aju neuropildis olulisi erinevusi võrreldes tervete kontrollrühma liikmetega. Täheldatud erinevuste põhjust ei ole kindlaks tehtud. Kuigi sündroomi tekke osas puudub ekspertide üksmeel, jõudis riiklike teadus-, tehnika- ja meditsiiniakadeemiate ekspertkomisjon 2020. aasta detsembris järeldusele, et mikrolainete energia (suunatud pulseerivad raadiosagedused) näib olevat kõige usutavam mehhanism nende juhtumite selgitamiseks. Iga võimalik põhjus jääb siiski spekulatiivseks. Muude välja pakutud sümptomite võimalike põhjuste või soodustavate tegurite hulka kuuluvad ultraheli, pestitsiidid või massipsühhogeensed haigused.

Ameerika Ühendriikide luureteenistused ei ole Havanna sündroomi põhjuse osas üksmeelele ega ametlikule kindlaksmääramisele jõudnud, kuigi luure- ja valitsusametnikud on avaldanud ajakirjandusele kahtlust, et süüdi on Venemaa Föderatsiooni sõjaväeluure. Venemaa eitab oma seotust sündroomiga[2][3]. 2022. aastal teatas Luure Keskagentuur, et pole leitud tõendeid, nagu oleks tervisekahjustuste põhjustajaks Venemaa või mõni muu välisriik.[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Harri Tiido (6. oktoober 2021). "Havanna sündroomi põhjustav relv oli tuntud juba külma sõja ajal". Eesti Rahvusringhääling. Vaadatud 21.01.2022.
  2. "CIA juht: Havanna sündroom on tuvastatud sajal luurajal". Eesti Rahvusringhääling. 23. juuli 2021. Vaadatud 21.01.2022.
  3. "Havanna sündroomi levik mõjub laastavalt USA diplomaatide moraalile". Eesti Rahvusringhääling. 29. september 2021. Vaadatud 21.01.2022.
  4. "CIA: Venemaa pole Havanna sündroomiga seotud". Eesti Rahvusringhääling. 21. jaanuar 2022. Vaadatud 21.01.2022.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]