Hariduse tänav (Narva)

Allikas: Vikipeedia
See artikkel See artikkel räägib Narva tänavast. Samanimeliste tänavate kohta vaata artiklit Hariduse tänav (täpsustus).

Kaart
Kaart

Hariduse tänav on tänav Narva vanalinnas ja Kerese linnaosas. Algab Pimeaia tänavalt, ristub Sepa, Karja, Moonalao, Vestervalli, Vabaduse, Puškini, Rahvavälja ja Kevade tänavaga ning lõpeb Kangelaste prospektiga ristudes. Moonalao ja Vestervalli tänava vahel Hariduse tänav katkeb, sest seal paikneb Narva Eesti gümnaasiumi hoone aadressil Kraavi tänav 1. Tänava pikkus on umbes 1235 m.

Sinine, Must ja Valge tänav Narvas 1929. aasta linnaplaanil

1905. aasta linnaplaanil on selle tänava nimi vanalinna piirkonnas vene keeles улица Госпитальная ja Антоновская улица, Peetri eeslinnas Девятая улица. 1912. aasta linnaplaanil on Hariduse tänava nimi Hospidali tänav ja Antoni tänav vanalinnas ning Teine Peetri tänav Peetri eeslinnas. 1927. aasta linnaplaanil on tänava nimi Vaestemaja tänav vanalinnas ja Must tänav Peetri eeslinnas.[1] Koos Sinise ja Valge tänavaga, mis kulgesid üksteisega rööpselt, moodustasid nad Eesti lipu värvid.

Vaade Vabaduse ja Puškini tänava suunas
Elumaja aadressil Hariduse 16

27. detsembril 1952 nimetati Narva linna TSN TK otsusega nr 482 Vaestemaja tänav ümber Hariduse tänavaks (vene keeles улица Харидузе)[1], oletatavasti Hariduse ja Puškini nurgal asunud Narva 1. Keskkooli järgi.

2011. aastal kiitis Narva Linnavalitsuse Arhitektuuri- ja Linnaplaneerimise Ameti juures tegutsev Kohanimede komisjon heaks eraisiku esitatud taotluse taastada Hariduse tänava osale Kraavi ja Pimeaia tänava vahel Vaestemaja tänava nimi (vene keeles ул. Богадельная).[2] Tänavaosa ümber ei nimetatud.

Aadressil Hariduse 22 asub Kalev Fama staadion.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Svetlana Andrejeva. Narva tänavad 17.-21. sajandi linnakaartidel.–Narva Muuseumi Toimetised, nr 7, 2007, lk 108-127.
  2. Сообщение Департамента архитектуры и городского планирования 20.01.2011 (vaadatud 22.07.2020)