Hans Ulk

Allikas: Vikipeedia

Hans Ulk (17. oktoober 1876 Aidu vald9. august 1973) oli Aidu ning 1937. ja 1939. aastal moodustatud Paistu vallavanem.

Ta sündis Aidu vallas Polli talus (praegune Paistu küla) aedniku pere teise lapsena. Ta õppis Aidu valla Tölli algkoolis ning Paistu kihelkonnakoolis, mille lõpetas 1892. aastal. Ta tegeles laulmisega kirikukooris ning hoidis korras meierei raamatupidamist.

1900. aastal sai 24-aastasest Hansust Polli talu peremees. Sama aasta 6. juunil abiellus ta Marie-Louise Kõrbiga. Neil sündis kuus last: kolm tütar ja kolm poega.

Hans Ulk osales 1905. aastal Vene-Jaapani sõjas ja 1914. aastal Esimeses maailmasõjas.

Tegevus Aidu ja Paistu vallavanemana[muuda | muuda lähteteksti]

1915. aasta novembris valiti Hans Ulk esimest korda Aidu vallavanemaks. 1918. aastal vabastati ta ametist, sest võim läks üle töörahva ja soldatite nõukogule. Uuesti asus ta ametisse 24. veebruaril 1918 ning vabanes taas oktoobris 1919. Alates 12. juulist 1921 kuni valdade liitmiseni 1937. aastal valiti Ulk iga kolme aasta järel uuesti vallavanemaks.

Hans Ulk võttis osa seltside ja organisatsioonide tööst ning annetas raha rahvamaja vundamendi ehituseks, kihelkonnakooli remondiks ja vallavaestele toidurahaks.

1937. aasta juunis määrati Ulk Aidu, Loodi ja Õisu valdade liitmisel tekkinud Paistu valla vallavanemaks.

1939. aasta detsembris valiti Ulk viieks aastaks Paistu valla vallavanemaks, kuid järgmise aasta augustis vabastati ta okupatsioonivõimude korraldusel ametist.

Elukäik Nõukogude okupatsiooni ajal[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast vallavanema ametist vabastamist 1940. aasta augustis oli Ulk kuni kulakuks tembeldamiseni 1947. aastal Polli talu peremees. Viljandi rahvakohus mõistis 71-aastase Ulki talult maksude mittetasumise eest viieks aastaks vangi koos vara konfiskeerimisega. Vangistus Eestis päästis eaka mehe Siberisse saatmisest. Vangist vabanedes töötas ta mõned aastad Viljandis väikese kastivabriku valvurina. 1956. aastal tuli ta tagasi Polli tallu, kus sai elamiseks ühe toa. Talle ei makstud pensioni, taotlusele vastati: "Te ei ole töötanud ühtegi päeva". Ulk tegutses vöörmündrina Paistu kirikus.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Mälestuse jäädvustamine[muuda | muuda lähteteksti]

Hans Ulki sünnikodule paigutas Paistu Vallavalitsus 2008. aastal mälestustahvli.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]