Hans Adam II

Allikas: Vikipeedia
Hans Adam II
Sünniaeg 14. veebruar 1945 (79-aastane)
Zürich
Amet ärijuht, kunsti ja vanavara kogumine
Abikaasa(d) Marie Aglaë
Koduleht https://fuerstenhaus.li/fuerstenfamilie/s-d-fuerst-hans-adam-ii/

Hans Adam II (sündinud 14. veebruaril 1945 Zürichis) on Liechtensteini vürst aastast 1989. Tema täielik nimi ja tiitlid on vürst Johannes Adam II Ferdinand Alois Josef Maria Marko d'Aviano Pius von und zu Liechtenstein, Troppau ja Jägerndorfi hertsog, Riertbergi krahv (Johannes Adam II Ferdinand Alois Josef Maria Marko d'Aviano Pius Fürst von und zu Liechtenstein, Herzog zu Troppau und Jägerndorf, Graf zu Rietberg).

Ta on Liechtensteini vürsti Franz Josef II ja tema abikaasa vürstinna Gina (Georgine von Wilczeki) poeg.

Hans Adam kasvas üles oma vanemate juures Vaduzis. Ta lõpetas seal rahvakooli ja läks siis õppima Viini Schottengymnasiumisse. Aastal 1960 läks ta Zuozi gümnaasiumi, kust sai Šveitsi ja Saksamaa küpsustunnistuse (Matura ja Abitur).

Seejärel töötas ta ühes Londoni pangas. Aastal 1969 lõpetas ta Sankt Galleni ülikooli mikro- ja makroökonoomika (Betriebs- und Volkswirtschaft) litsentsiaadina.

Aastal 1984 sai ta oma isa asetäitjaks. Pärast isa surma 1989 võttis Hans Adam II valitsemise üle. Tema juhtimisel astus Liechtenstein ÜRO-sse ja Euroopa Majandusruumi.

Vürstikoja varandust, mille hulka kuulub ka LGT Bank in Liechtenstein, haldab Liechtensteini Vürsti Fond (Stiftung Fürst Liechtenstein). Varanduse suurust hinnatakse miljarditesse Šveitsi frankidesse.

Aastal 2003 tegi vürst ettepaneku muuta Liechtensteini põhiseadust. Paljud kriitikud pidasid seda ettepanekut sammuks tagasi absolutismi suunas. Siiski kiideti see rahvahääletusel 64,3% häältega heaks. Hans Adam ütles rahvahääletuskampaania ajal, et kui ta selle hääletuse peaks kaotama, siis ta läheb eksiili. Oma troonikõnes parlamendi avaistungil võrdles ta ettepaneku kriitikuid Kolmanda Riigi poolehoidjatega. Need ütlused äratasid rahvusvahelist tähelepanu.

15. augustil 2004 määras ta oma poja prints Aloisi oma asetäitjaks ning andis riigiasjad talle üle. Formaalselt täidab riigipea kohustusi siiski Hans Adam.

Ta külastas septembris 1995 Eestit.

Perekond[muuda | muuda lähteteksti]

30. juulil 1967 abiellus Hans Adam Vaduzis oma nõo Marie Kinsky, Wchinitzi ja Tettau krahvinnaga (Gräfin Marie Kinsky von Wchinitz und Tettau).

Nende ühised lapsed on:

Eelnev
Franz Josef II
Liechtensteini vürst
alates 1989. aastast
Järgnev
troonipärija on kroonprints Alois