Hankimine

Allikas: Vikipeedia

Hankimine, ka hanketegevus (inglise keeles procurement) on organisatsioonis logistika ja tarneahela juhtimise valdkonnas tehtav töö, tagamaks tootmiseks ja äritegevuseks vajalike toorainete, materjalide, komponentide ja/või valmistoodete olemasolu ning selle tegevuseks vajalike teenuste osutamine nõutavas mahus ja vajaliku kvaliteediga. Avalikus sektoris mõeldakse hanketegevuse all riigiasutuse või kohaliku omavalitsuse üksuste ja nende haldusorganite tegevuse tagamist vajalike toodete ja teenustega seadustega määratud ülesannete täitmisel.

Hankimine täidab organisatsioonis alljärgnevaid funktsioone: hangete planeerimine ja läbiviimine, ostutegevus, vedude haldamine, varude haldamine, tarnete ja vastuvõtu jälgimine. Hanketegevus on organisatsiooni väliste ressursside haldamine/juhtimine ning selle tuumik- ja tugitegevuste toimumise kindlustamine organisatsioonile kõige soodsamatel tingimustel.

Organisatsiooni tegevus, juhtimine ja arendamine nõuavad erinevaid tooteid ja teenuseid, samuti ka erioskusi ja –teadmisi väljastpoolt organisatsiooni.  Hanketegevus on olemuselt organisatsiooni väliste ressursside kaasamine ja haldamine organisatsiooni ülesannete täitmiseks. Äriühingutes püütakse hanketegevusega kasutada tarnijaturgude võimalusi viisil, kus tarbijate vajadused rahuldatakse ettevõtte võimalikku kogukasu maksimeerival moel.

Hanketegevus on suurel määral tarnijate ja koostööpartnerite tegevuse jälgimine ning analüüs. Kontrollitakse, et ostetav kaup või teenus on kvaliteetne, soetatud minimaalse ressursikuluga ja parimatel võimalikel tingimustel. Toimub pidev pakkumuste analüüs ja võrdlemine, uute potentsiaalsete tarnijate otsimine, turu-uuringute läbiviimine ja läbirääkimiste pidamine tarnijailt uute, soodsate ettepanekute saamiseks.[1]

Hanketegevuse vastutusalad on tüüpiliselt järgmised:

  • kindlustada ettevõttes vajaminevate materjalide pidev saadavus;
  • kindlustada materjalide saadavus pikas perspektiivis;
  • mõjutada materjalide ja teenuste ostukulude vähendamist;
  • osaleda arendusprojektides, vajaduse korral neid ka juhtida;
  • luua tarneahela liikmetele positiivne ettekujutus oma ettevõttest.

Strateegilise hanketegevuse olulisteks eesmärkideks on arendada välja valitud tarnijatega toimivad suhted ja efektiivne koostöö, tagada ostetavatele toodetele ja teenustele sobivad (mõõdukad) hinnatasemed ja minimeerida toote elutsükli kulud. Keskendutakse õigete tarnijatega kõige tõhusamate suhete arendamisele, tagamaks optimaalset ostuhinda ja minimeerimaks toote olelusringi kulusid. [1]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Hanke- ja ostujuhtimine. Seilcs OÜ. 2023. ISBN 978-9916-9852-0-5.