Hadja Lahbib

Allikas: Vikipeedia
Hadja Lahbib, 2024

Hadja Lahbib (sündinud 21. juunil 1970 Boussus Hainaut' provintsis) on Belgia ajakirjanik ja poliitik. Ta on seotud prantsuskeelse liberaalse erakonnaga Mouvement Réformateur ja on 15. juulist 2022 Belgia välisminister Alexander De Croo valitsuses.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ta sündis aastal 1970 Boussus Hainaut' provintsis Alžeeriast pärit islamit praktiseerivate immigrantide viielapselises peres, tema isa töötas kaevurina. Ta lõpetas katoliku kooli, katkestas 18-aastaselt kultuurisidemed araabia kogukonnaga. Aastal 1989 asus ta õppima Université libre de Bruxelles'is ajakirjandust ja kommunikatsiooni ning pärast õpingute edukat lõpetamist töötas seal aastatel 1993–1995 teadusassistendina.

Aastatel 1993–1997 töötas ta Liège’is RTL-TVI ajakirjanikuna, muu hulgas tegeles ta seksuaalkurjategija Marc Dutroux’ afääriga. Aastatel 1997–2022 töötas ta Belgia prantsuskeelses riigitelevisioonis RTBF-is. Algul töötas ta ajakirjanikuna "ühiskonna" alal, hiljem RTBF-i peamise uudistesaate Journal télévisé (JT) kauaaegse saatejuhina, mis tegi ta riiklikult tuntuks.

Lisaks töötas ta "Arte Belgique'is" ja kaasmodereeris seal nt kaks igakuist kultuuriprogrammi Patrick Delamale'iga. Ta juhtis saateid ka Prantsuse riiklikus rahvusvahelises ringhäälinguorganisatsioonis TV5 Monde.

Lisaks tegi ta reportaaže sõjakolletest, eriti Lähis-Idast ja ka Afganistanist. Tema dokumentaalfilm "Afghanistan. Le choix des femmes" ("Afganistan. Naiste valik") tegi ta tuntuks ka filmitegijana ning ilmus hiljem ka raamatuna. Film võitis 2008. aastal Euroopa Ringhäälingute Liidu (EBU) Kuldse Linki auhinna.

Oma dokumentaalfilmi "Patience, patience, t'iras au paradis!" eest, mis räägib kuuest Belgiasse sisse rännanud mosleminaisest ja nende emantsipatsioonist vabas ühiskonnas, mis viis nad New Yorki, sai ta 2015. aastal auhinna Iris Europa.

Viimati oli ta nihutanud ajakirjandusliku fookuse kultuurisektorile ja jätnud RTBF-i 2019. aasta peamiseks uudisteankruks. 2021. aastal sai ta koos Jan Goossensiga Pealinna Brüsseli piirkonna valitsuselt ülesandeks koostada Brüsseli taotlus 2030. aasta Euroopa kultuuripealinnaks.

Kuni välisministriks nimetamiseni 15. juulil 2022 ei olnud Habib poliitiliselt aktiivne ega kuulunud liberaalsesse erakonda Mouvement Réformateur (MR), mille esimees Georg-Louis Bouchez ta üllatuslikult sellele ametikohale esitas. Tema eelkäija välisministri ametis oli Sophie Wilmès, kes loobus kohast, et hoolitseda oma raskelt haige abikaasa eest. Pressikonverentsil, kus Hadja Lahbibi esitleti, ütles ta oma poliitilise positsiooni kohta: "Je ne suis ni de gauche, ni de droite, je suis fondamentalement libre" (Ma ei ole vasakpoolne ega parempoolne, vaid fundamentaalselt vaba).