Gianni Pariisist

Allikas: Vikipeedia

Gianni Pariisist (originaalis Gianni di Parigi) on Gaetano Donizetti koomiline ooper (opera buffa ) kahes vaatuses Felice Romani libretole, mille aluseks oli Claude Godard d'Aucourt de Saint-Justi libreto François-Adrien Boieldieu ooperile Jean de Paris (1812).  Esiettekanne toimus 10. septembril 1839 Milano La Scalas. Rollide esmaesitajateks olid Antonietta Marini-Rainieri (Navarra printsess), Ignazio Marini (Majordoomus), Lorenzo Salvi (Gianni), Agostino Rovere (Pedrigo), Marietta Sacchi (Lorezza) ja Felicita Baillou-Hillaret (Oliviero). Dirigeeris Eugenio Cavallini.

Ajalugu

Donizetti hakkas sellele ooperile muusikat komponeerima 1828. aastal. Teos oli algselt mõeldud ette kanda Napolis. Partituur valmis 1831. aastal, mille ta saatis tasu ootamata kuulsale tenorile Giovanni Battista Rubinile, kes sel ajal triumfeeris Pariisi ooperis. Donizetti lootis, et Rubini aitab ooperi Pariisi lavale, kuhu Donizetti otsis läbimurret. Rubini võttis teose vastu, kuid teost prantslastele ei vahendanud, sest tema meelest ei sobinud teos oma jämedakoeliste buffo karakterite poolest ei temale endale ega ka tema arvates Pariisi publikule. 1836. aastal omandas esitamse õiguse La Scala  impressaario  Bartolomeo Merelli. Lavaline ettekandmine viibis, vaatamata Donizetti protestidele ja sai teoks alles 1839. aastal.

Esietendus Milanos oli edukas. Teater mängis tükki 12 korda. 1845. aastal anti 17 etendust Torino Teatro Regios  ja 1846. aastal 10 etendust Napoli Teatro San Carlos. Siis algas unustuses olemise periood, mis lõppes alles 1985. aasta detsembris  kui New Yorgi  Vineyard Opera Shop ooperi vähendatud orkestri koosseisuga ette kandis. Lavastusi on olnud ka Donizetti festivalil Bergamos (1988, 1991), Marina Francas (2010) ja Wexfordi ooperifestivalil 2011. aasta oktoobris.


Tegelased

-         Navarra printsess (sopran)

-         Navarra printsessi majordoomus (bass)

-         Gianni (tenor), Prantsusmaa dofään

-         Pedrigo (bass), võõrastemajapidaja

-         Lorezza (metsosopran), Pedrigo tütar

-         Oliviero (kontraalt), Gianni paaž


Süžee

Tegevus toimub 14. sajandil Prantsusmaal Provence'is. Pedrigo valmistab oma kõrtsis ette lõunasööki ja öömaja saabuvale Navarra printsessile, kes on broneerinud terve võõrastemaja. Kuid enne printsessi kohalejõudmist tuleb võõrastemajja rikas kodanik Pariisist, kelle nimi on Gianni. Ta maksab Pedrigole kaks korda rohkem, kui pidi maksma printsess ja saab kasutada kogu võõrastemaja. Kõigi üllatuseks suhtub printsess saabudes olukorda hea huumoriga, sest tunneb Giannis ära kuningas Philip de Valois’ poja, troonipärija. Kui maskeeringud on eemaldatud, siis printsess ja dofään armuvad ning on valmis abielluma.


Muusikalood

-         Lorezza, Pedrigo ja Oliviero sissejuhatus kooriga „Su, sbrighiamoci, spazziamo”

-         Koor „Il desinar preparasi”

-         Gianni kavatiin „Questo albergo, o locandiere”

-         Majordoomuse, Pedrigo ja Gianni tertsett „Venga ciascun qual fulmine”

-         Koor „All'illustre Principesse”

-         Printsessi kavatiin „Bel piacere è il viaggiar”

-         Ansambel kooriga „ Ho davvero un bel farmi coraggio”

-         Pedrigo ja Majordoomuse duett „Eccellenza... se sapesse...”

-         Koor „Dea della festa si canti e si onori”

-         Gianni, Printsessi, Majordoomuse, Pedrigo, Oliviero ja Lorezza sekstett „Sì, mio ben, tu mia sarai”

-         Gianni ja Printsessi duett „Questo mortal beato”

-         Koor „Si canti il piacer”

-         Printsessi aaria ja finaali ansambel „ Fausto sempre splenda il sole”


Allikad

  • William Ashbrook. Donizetti and His Operas. Cambridge University Press, 1982
  • Charles Osborne. The Bel Canto Operas of Rossini, Donizetti, and Bellini. Portland, Amadeus Press, 1994
  • Bongiovanni. Gaetano Donizetti Gianni i Parigi CD,  Bologna, 2010