Gianni Calais'st

Allikas: Vikipeedia

Gianni Calais´st (originaalis Gianni di Calais) on Gaetano Donizetti ooper (melodramma semiserio) kolmes vaatuses Domenico Gilardoni libretole Louis-Charles Caignieze melodraama Jean de Calais (1810) järgi. Esmaettekanne toimus 2. augustil 1828 Napoli Teatro del Fondos. Rollide esmaesitajad Giovanni Battista Rubini (Gianni), Antonio Tamburini (Rustano), Adelaide Comelli-Rubini (Metilde), Michele Benedetti (Kuningas), Filippo Tati (Rogiero), Maria Carraro (Adelina), Giovanni Pace (Guido), Gaetano Chizzola (Corrado) ja Edvige Ricci (Arrigo). Dirigeeris Nicola Festa.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Gianni da Calais oli Donizetti esimene ooper pärast abiellumist 1. juunil 1828 Virginia Vasselliga. Esietendus oli väga edukas, eelkõige tänu kuulsale tenorile Giovanni Battista Rubinile nimiosas ja Antonio Tamburini, kellele spetsiaalselt oli kirjutatud Rustano roll.

Ooperit saatis suur edu ka 1831. aastal Milano Teatro Carcano lavastuses. 1833. aastal Pariisi Théâtre-Italien lavastus ei olnud eriti edukas. Edaspidi esitati ooperit vaid üksikutes harvades Itaalia teatrites ning see langes kiiresti unustusse. Gianni da Calais on üks väheseid Donizetti oopereid, mida pole veel 2023. aasta seisuga uuesti ette kantud.

Tegelased[muuda | muuda lähteteksti]

- Gianni de Calais (tenor), laevaomanik

- Methilde (sopran), Gianni naine

- Rustano (bariton), Gianni meremeeste juht

- Kuningas (bass), Metilde isa

- Rogiero (tenor), kuningriigi suurvesiir

- Adelina (sopran), hertsoginna, Metilde sõbranna

- Arrigo (kontraalt), hertsoginna paaž

- Corrado (tenor), Rogiero sõber

- Guido (bass)

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

Tegevus toimub kunagi minevikus Portugalis. Hertsoginna Adelina kohtab öösel rannas maskis naist lapsega. Võõras osutub tema sõbraks, kuninga tütreks printsess Matildeks, kes põgeneb, et vältida abiellumist õukondlase Rogieroga. Põgenemise ajal oli ta sattunud piraatide kätte, kuid laevaomanik Gianni päästis ta. Giannist sai hiljem Matilde abikaasa. Keegi ei tea peale Gianni ustava sõbra Rustano, et naine on kuninga tütar. Kuningas on kutsunud Gianni lossi, et teha talle ülesandeks tütre otsimine. Talle näidatakse tütre pilte. Gianni mõistab, kes on tema naine. Kuningriigi suurvesiir Rogiero soovib ise Matildega abielluda, kuid Gianni on teel ees. Ta kavandab Giannile kättemaksu ning röövib selleks Gianni ja Matilde poja. Rustano päästab poisi. Kuningas karistab Rogierot ja soostub Gianni ning Matlide abieluga.

Muusikalood[muuda | muuda lähteteksti]

- Guido kavatiin „Nel più fitto della notte”

- Rustano kavatiin „Una barchetta il mar solcando va”

- Rustano ja Gianni duett „Io l'astrologo non fo”

- Adelina ja Rustano duett „Siete un uomo singulare”

- Gianni aaria „Fasti! Pompe! Omaggi! Onori!”

- Gianni, Metilde ja Rustano tertsett „Metilde? Ah no. ah sì”

- Ansambel kooriga „Tu, in grembo all'innocenza”

- Rogiero aaria kooriga „Di Gianni è questo il foglio”

- Rustano ja Metilde duett „Signora?... / Che!”

- Finaali ansambel kooriga „Dopo tante pene e tante”

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

  • William Ashbrook. Donizetti and His operas, Cambridge University Press, 1982.
  • Opera Rara. Donizetti: Scenes & Overtures CD, London, 1999