Geldrop

Allikas: Vikipeedia
Geldrop 1866. aastal

Geldrop on linn Hollandis Põhja-Brabanti provintsi Geldrop-Mierlo vallas. 2011. aastal oli linnas on 28 500 elanikku, linna pindala on 13,35 km2.

Geldrop oli omaette vald 2004. aastani, mil see ühines Mierlo vallaga.[1] Ühinemise põhieesmärk oli hoiduda liitumast Eindhoveni vallaga.

Linnake on pälvinud rahvusvahelist kuulsust, nimetades ühes piirkonnas tänavad J. R. R. Tolkieni romaanitriloogia "Sõrmuste isand" tegelaste järgi.

Transport[muuda | muuda lähteteksti]

Geldroppi ühendab Eindhoveniga idas maantee A67. Linnas paikneb ka Geldropi raudteejaam.

Geldropi arheoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Geldrop on pakkunud arheoloogilisteks väljakaevamisteks viljakat pinnast, sealt on saadud leide nii ajaloolisest kui ka eelaajaloolisest ajast. Asula täpne vanus on teadmata, küll aga on leitud jälgi eelajaloolistest asukatest.

Enam kui 10 000 aasta eest püstitasid praeguse Geldropi alale oma telgid põhjapõdrakütid Ahrensburgi kultuurist. Nende ajast on leitud muuhulgas kaks graveeringutega varvast. Ühel neist on kujutatud põhjapõdrasarv, teisel väike tantsiv tüdruk, kes on saanud hüüdnime "Mierlo Venus".

Zesgehuchteni linnajaost lõunas paiknesid nooremal kiviajal (umbes 3000 eKr) väikesed asulad.

Geonehuisi ja Hoog Geldropi linnajaost on saadud leide Rooma perioodist ja varakeskajast. 1989. aasta sügisel leiti arheoloogilistel väljakaevamistel 't Zandi surnusaia lähistel neli asulakohta hilisest Rooma ajast ning keskajast, perioodist 350–1225 pKr.

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Kuulsaid geldroplasi[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Ad van der Meer, Onno Boonstra, Repertorium van Nederlandse gemeenten, KNAW, 2006.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]