Garni

Allikas: Vikipeedia
Garni

armeenia Գառնի
Pindala 33,42 km²
Elanikke 6910 (2011)

Koordinaadid 40° 7′ N, 44° 43′ E
Garni (Armeenia)
Garni

Garni (armeenia keeles Գառնի), on küla Armeenias Kotajkhi maakonnas. See on tuntud lähedal asuva Garni templi järgi. 2011. aasta rahvaloenduse seisuga elab külas 6910 inimest[1].

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Asula on iidse ajalooga ja on tuntud hellenistliku Garni templi poolest. Piirkond asustati esmakordselt 3. aastatuhandel eKr ühes Azati jõe käänakus. 8. sajandil eKr vallutas piirkonna Urartu kuningas Argishti I. Garni kindlustus püstitati tõenäoliselt millalgi 3. sajandil eKr Armeenia Orontiidide ja Artaxiadide kuninglike dünastiate suveresidentsiks. Hiljem, umbes 1. sajandil pKr, sai Garni kindlus Armeenia kuninga Mithridatese viimaseks pelgupaigaks, kus tema väimees ja õepoeg Rhadamistus mõrvas tema ja ta perekonna. Kindluse rüüstas aastal 1386 Timur. Aastal 1679 laastas piirkonda maavärin, mis hävitas templi.

Monumendid ja vaatamisväärsused[muuda | muuda lähteteksti]

Garni on tähelepanuväärne oma kindluskompleksi poolest, mis sisaldab 1. sajandil pKr Garni templit, Surb Astvatsatsini kirikut, Mashtots Hayrapeti kirikut, 4. sajandi ühekäigulist varemehitatud kirikut, varemeis Tukh Manuki pühamut, Püha Sargise pühamut ja kuninganna Katranide'i pühamut.

Läheduses on Goghti jõe poolt välja raiutud Garni kuru hästi säilinud basaltsammastega. Seda osa kurust nimetatakse sageli "kivide sümfooniaks".

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Kotayk population" (PDF).