Azat

Allikas: Vikipeedia
Azat
Lähe Geghama mäed
Suubub Araksi
Valgla maad Armeenia
Valgla pindala 572 km²
Pikkus 55 km
Kaart

Azat (armeenia keeles Ազատ) on jõgi Armeenias Kotajkhi maakonnas. Selle allikas asub Geghama mägede läänenõlval. See voolab läbi Garni, Landžazati ja Arevašati, enne kui suubub Artašati lähedal Araksesse. Landžazati juures on jõele rajatud Azati veehoidla, mille vett kasutatakse niisutamiseks ja hüdroenergia tootmiseks.

Azat on Armeenias tuntud oma ilu poolest. See voolab 55 kilomeetrit ja selle valgala pindala on 572 ruutkilomeetrit. Azat läbib Hosrovi looduskaitseala. Alamjooksul suubub jõgi Ararati tasandikule. Azat on tuntud oma arvukate suurejooneliste jugade ja kivise jõesängi poolest. [1] Ülem-Azati org kanti 2000. aastal koos Geghardi kloostriga UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Kivide sümfoonia[muuda | muuda lähteteksti]

Üks Azati lõik Garnis, kus see kohtub Goghthi jõega, on eriti põnev. See on kanjon, mida tuntakse Garni kanjonina. Kanjoni moodustis on nii ainulaadne, et tundub peaaegu kunstlik. Kanjon koosneb korrapärastest kuusnurksetest prismadest. Lõpu lähedal on kanjoni kaunis kuju tinginud nime "Kivide sümfoonia".

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Canyon of Garni (Azat river)". FindArmenia.com. Originaali arhiivikoopia seisuga 4. märts 2016. Vaadatud 11. septembril 2013.